Dromen zijn bedrog

Ik verbaas mij over de uitkomst van de poll op Zorgvisie.nl over selectieve zorginkoop. Maar liefst 54 procent van de respondenten vindt dat zorgverzekeraars hier niet massaal op moeten inzetten. Gelet op de site waarop de poll stond, neem ik aan dat die respondenten vooral bestuurders van ziekenhuizen en medisch specialisten zijn. Ik had hen intelligenter ingeschat. Hadden ze nu werkelijk gedacht dat de zorgverzekeraars ziekenhuizen in de toekomst blijven contracteren op basis van de bestaande relatie en de belofte goede zorg te leveren?

De uitkomst van deze poll maakt duidelijk hoe beperkt veel ziekenhuizen nog steeds doordrongen zijn van wat er op hen afkomt. Toen ik eind vorig jaar de bijeenkomst van NVZ vereniging van ziekenhuizen bezocht over spreiding en concentratie van medisch-specialistische zorg, dacht ik dat in de ziekenhuizen een flinke ondernemingsgeest aan het ontstaan was. Dat blijkt dus voor een kleine meerderheid daarvan toch tegen te vallen. Gisteren haalde ik op deze plaats Jan Heijboer van Hevo en Blanxx aan, die waarschuwde dat de angst voor échte keuzes ziekenhuizen de das om kan doen. En met echte keuzes bedoelt hij dan niet samenwerken of fuseren om ‘sterker te staan’, maar beslissen bepaalde medische verrichtingen niet meer aan te bieden omdat je weet dat het concurrerende ziekenhuis om de hoek er simpelweg veel beter in is.

Dat mensen een natuurlijke weerstand hebben tegen veranderen, begrijp ik. Maar dat je de realiteit niet onder ogen wilt zien, is erger. Het gevolg is dat die realiteit zich aan je voltrekt, in plaats van dat je die naar je hand zet.

Delen