Dweilen met de kraan open

Toch geen tientje per maand dus. En het is niet de eerste keer dat het ministerie van VWS ernaast zit  met haar voorspelling voor de groei van de premie voor de basisverzekering. Nationale Nederlanden komt er met € 9,02 het dichts bij in de buurt, gevolgd door Stad Holland (€ 8,75), CZ (€ 8,55), De Friesland (€ 8,50) en Ohra (€ 8,34). Bij andere zorgverzekeraars is de stijging lager, bij Menzis blijft die beperkt tot € 3,- (zorgkierzer.nl).

CZ laat in een verklaring weten met de gehanteerde premiestijging nog steeds € 97 miljoen uit de reserves te halen om de premiestijging te beperken. De premie ligt daarmee per verzekerde nog steeds € 2,75 per maand onder de kostprijs. Ook de andere zorgverzekeraars gebruiken hun reserves om de premiestijging binnen de perken te houden.

Helaas is klagen over de zorg een beetje een volkssport geworden

Dit blijft natuurlijk dweilen met de kraan open zolang er niets gebeurt om de ontwikkeling van de zorgkosten structureel in de hand te houden. Verzekeraars (dus ook zorgverzekeraars) zijn voor het aanhouden van reserves gebonden aan Europese regels en zo lang Nederland deel blijft uitmaken van de Europese Unie gaan die regels echt niet weg. Blijven klagen dat niet de zorg zo duur is maar dat het aanhouden van die reserves zo veel geld kost – zoals ik op sociaal media veelvuldig zie gebeuren – gaat dan ook niets helpen om deze situatie te veranderen.

Wat wel zou helpen, is dat mensen een beetje gaan nadenken over hun zorgconsumptie. Maar dat is waarschijnlijk te veel gevraagd. Klagen is gemakkelijker. En helaas is klagen over de zorg een beetje een volkssport geworden.

Delen