€ 3,75

De traditie wil dat de kleine zorgverzekeraar DSW de eerste is die zijn premie voor de basisverzekering voor het volgende jaar bekendmaakt. En altijd doet bestuurder Chris Oomen dit op de vierde dinsdag van september, de dag waarop Zorgverzekeraars Nederland haar relatiebijeenkomst houdt. Dit jaar liet Oomen ons lang wachten. Als plaagstootje had DSW zelfs een groot deel van de dag op zijn site de vraag staan of dit jaar misschien een andere zorgverzekeraar toch eerder zou zijn. Niet dus. Tegen het einde van de middag kwam het verlossende woord: de basispremie wordt volgend jaar € 3,75 euro per maand duurder.

De andere zorgverzekeraars volgen de koers van DSW nooit helemaal, maar die is toch wel van invloed. Het feit dat DSW de premie heeft verhoogd, geeft hen speelruimte om dit ook te doen zonder te hoeven vrezen voor een verloop van verzekerden. Zoals bekend moet uiterlijk 19 november bekend zijn met welke premies zij komen.

Het belangrijkste andere nieuws uit de wereld van de zorgverzekeraars kwam gisteren van VGZ, dat TNS Nipo had laten uitzoeken wat de gevolgen zijn van het hoge eigen risico in de zorg, dit jaar € 375,- en volgend jaar € 385,-. Die verhoging is niet verstandig, concludeert VGZ op basis van dit onderzoek. Het leidt tot uitstel of afstel van zorg, met als gevolg dat de zorgkosten in latere instantie alleen maar hoger uitpakken. Dat een eigen risico nodig is om mensen te laten nadenken over hun zorgconsumptie, bestrijdt VGZ niet. Maar het concludeert op basis van het onderzoek wel dat een jaarbedrag van rond de € 210,- zou moeten volstaan. De roep om het eigen risico kritisch tegen het licht te houden is niet nieuw, Zorgverzekeraars Nederland liet die ook al horen, maar hij wordt wel luider.

Delen