Echt snelle computers
Hoe zou de wereld eruitzien als computers miljarden malen sneller waren? Wetenschappers zouden simulaties kunnen doen om het universum beter te begrijpen. Het wordt mogelijk om het effect te voorspellen van nieuwe medicijnen. En de huidige beveiliging van internet en databases zou moeiteloos kunnen worden gekraakt.
De chips van computers verbeteren niet meer zo snel, hun rekenkracht neemt daarom maar langzaam toe. Maar er zijn quantumcomputers in ontwikkeling die subatomaire deeltjes gebruiken voor berekeningen. Op die uiterst kleine schaal gedraagt materie zich anders. Deze computers werken daarom volgens een ander principe en kunnen miljoenen berekeningen tegelijk uitvoeren. Klassieke computers doen berekeningen stapsgewijs na elkaar.
Wat mogen anderen van je weten?
De beste quantumcomputers zijn nu nog beperkt in omvang, maar de ontwikkelingen gaan snel. Als het lukt om ze verder te ontwikkelen, worden ze onvergelijkbaar veel krachtiger dan klassieke computers. Hoe lang dat nog duurt weet niemand. Tien á vijftien jaar zeggen experts die in het veld werken. Misschien nooit, volgens enkele sceptici. Maar als het lukt, is de huidige manier om gegevens te beveiligen op slag waardeloos. Er zijn nieuwe beveiligingstechnieken in ontwikkeling die ook quantumcomputers niet kunnen kraken, maar invoering daarvan duurt vele jaren. Eigenlijk zijn we al te laat. Kwaadwillenden kunnen nu al beveiligde gegevens verzamelen en bewaren tot het moment dat ze die kunnen kraken.
Laat de quantumcomputer maar komen
De kans bestaat altijd dat beveiliging doorbroken wordt, ook zonder quantumcomputer. Meestal gewoon door technische fouten. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens werden daardoor vorig jaar in Nederland meer dan 900.000 medische dossiers gehackt.
Ik ga er daarom vanuit dat alles wat ik aan computers toevertrouw op een dag op straat ligt. Gevoelige zaken bespreek ik mondeling. Of ik schrijf ze ouderwets op een vel papier. Wat ik op mijn toetsenbord typ mag iedereen weten. Laat de quantumcomputer maar komen.