Een debacle voorkomen
De Stadspartij van Sittard-Geleen vindt het een grof schandaal dat zorgverzekeraars CZ en VGZ in hun regioplan hebben beschreven dat Orbis Medisch en Zorgconcern zijn afdeling spoedeisende hulp moet sluiten. Iedereen heeft eraan meegewerkt dat in de gemeente het modernste ziekenhuis van de hele regio kwam te staan, stelt fractievoorzitter Fred van Rooijen. En daar kwam flink wat bij kijken, want de gemeente en provincie hebben hiervoor diep in de buidel moeten tasten. De gemeente heeft zelfs nog de parkeergarage van het ziekenhuis ver boven de marktwaarde aangekocht om Orbis financieel tegemoet te komen. Ook fractievoorzitter Frans Benders van GroenLinks strijdt voor behoud van de SEH. Zijn partij heeft een paar jaar geleden nog ‘vol overtuiging steun verleend aan een reddingsplan voor Orbis’, stelt hij.
Dat Orbis financieel überhaupt nog overeind staat, mag een klein wonder heten. Het ziekenhuis mag zijn gulle geldschieters erg dankbaar zijn. Ik verwonder mij alleen over het feit dat de fractievoorzitters van Stadspartij en GroenLinks zich niet afvragen waarom een ziekenhuis dat zo chronisch aan de beademing ligt er eigenlijk in de eerste plaats had moeten komen. In ieder geval in zijn huidige vorm. De benaming ‘het ziekenhuis van de 21ste eeuw’ geeft overduidelijk aan dat we hier te maken hebben met een prestigeproject van formaat. Opvallend is dat ik nog nooit iemand anders dan de direct betrokkenen deze kwalificatie heb horen gebruiken voor het ziekenhuis.
Nu lopen de patiëntenaantallen terug, niet in de laatste plaats vanwege het krimpende inwoneraantal in Zuid-Limburg. Dat zorgverzekeraars in het licht hiervan een heroriëntatie van het ziekenhuisaanbod in de regio voorbereiden, is logisch. Niemand zit immers te wachten op de kwalificatie ‘het ziekenhuisdebacle van de 21ste eeuw’.
9 reacties
Ja, de gedachte dat de kwaliteit van het zorgaanbod bepaald wordt door ‘de stenen’ is achterhaald. Wat niet wegneemt dat in enquetes zaken als parkeergelegenheid en voorzieningen hoog scoren.
Dit moeten we m.i. liefst los zien van -mogelijk gerechtvaardigde- zorg over de organisatie en opvang van spoedzorg in een regio.
Jan Taco teGussinklo
14 februari 2014 / 08:56De benaming ‘het ziekenhuis van de 21ste eeuw’ geeft overduidelijk aan dat we hier te maken hebben met een prestigeproject van formaat. Dat is een aanname waarop gebaseerd?
En daar moeten we als Nederlanders trots op zijn, dat mensen de nek uitsteken om te innoveren in de zorg. Al die mensen die eraan hebben meegewerkt verdienen alle lof. De stenen innoveren niet, de mensen die erin werken wel.
Natuurlijk kost dat geld, maar zonder te investeren komen we niet verder.
Hendrik-jan
14 februari 2014 / 10:28Ik ben het met je eens dat we zonder te investeren niet verder komen. De vraag is alleen waarin je moet investeren. In een tijd waarin de nadruk ligt op substitutie van zorg van tweede naar eerste lijn en op spreiding en concentratie van ziekenhuisfuncties is investeren in grootschalige nieuwbouw van een (in ICT-opzicht) innovatief ziekenhuis misschien niet het eerste waaraan je kunt denken.
Frank van Wijck
14 februari 2014 / 10:33Waar was het Bouwcollege ook weer voor en waarom is dat afgeschaft en wie was daarvoor verantwoordelijk?
Vraag het Ab Klink en zijn voorgangers.
Voortreffelijke EHCI rapport 2013 laat mooi zien dat de NL ziekenhuizen alleen al op de dialyse zorg, in-patient-care, in vergelijking met de Zweedse ziekenhuizen een 8.5 miljard euro te duur zijn. Dat zijn zo’n 20 tot 30 Orbissen.
Laat de markt maar zijn werk doen of ga over op het Zweeds Model is de suggestie van EHCI.
En toen verdween dat EHCI rapport 2013 in de lade.
ANH Jansen
14 februari 2014 / 14:39Het huidige model is pas in 2006 in werking getreden. Het zou dus redelijk snel geweest zijn om het – middenin de ontwikkelfase ervan – zeven jaar later alweer in te ruilen voor een ander model, zoals het Zweedse. Wat in de lade ligt, bederft niet.
Frank van Wijck
14 februari 2014 / 14:45Orbis heeft een adherentie van 160.000, Atrium van 260.000 en azM van 160.000 (stadsfunctie).
De HAP in Sittard en Maastricht zijn geintegreerd in de SEH, in Heerlen ligt deze enkele honderden meters verder.
Ik heb de laatste jaren enige malen mogen kennismaken met deze afdelingen als chauffeur van patiënten.
In Sittard viel me de overbelasting van de SEH op op zaterdagavond. Ook de SEH zelf werkt vrij traag, mijn ouders mochten afgelopen week nog na 3 uur vertrekken.
In Heerlen bracht ik onlangs zaterdagnacht iemand na een onfortuinlijke valpartij naar de SEH, waar in de wachtkamer 1 wachtende voor ons was en wij vervolgens weer naar de HAP gestuurd werden waar we dan weer na 5 patiënten en half uur wachten geholpen werden.
Het lijkt erop dat de SEH ‘snachts in deze ziekenhuizen niet zo druk is.
Maar als alle patienten uit Sittard-Geleen naar Heerlen of Maastricht moeten, zullen de wachttijden daar aardig oplopen.
Een fysieke integratie in Heerlen, meer behandelcapaciteit op de HAP, en misschien een nachtsluiting in Sittard?
Maar gezien de huidige belasting en de vergrijzende bevolking vind ik sluiting van Sittard een onzalig idee.
Nog afgezien ook van de directe nabijheid van een groot chemisch complex (DSM, Sabic, Chemelot) met onder meer een acrylnitrilfabriek.
Patienten met cyanideintoxicaties worden door de DSM bedrijfsgezondheidsdienst zelf behandeld met vervolgbehandeling in Orbis. Ook bij calamiteiten (naftakrakers, ammoniakfabriek, chloortreinen, vliegveld Beek) is behoefte aan behandelcapaciteit.
Of het wordt hier een beetje Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, waar patiënten gewend zijn om 25-50 km naar een ziekenhuis te rijden. Waar overigens de kleinere ziekenhuizen het bedrijfsmatig gezien zwaar hebben maar waar van de andere kant huisartsen eigenlijk nu al anderhalflijnszorg leveren (eigen rontgenfaciliteiten, gipskamer, ergometrie).
Frank Kubben
14 februari 2014 / 15:19Een heldere uiteenzetting, bedankt daarvoor. Twee vragen:
1. Is bekend hoeveel van de patiënten die de SEH bezoeken dit wel en niet terecht doen?
2. In verband met een eventuele calamiteit in het nabijgelegen chemische complex: op welke afstand liggen de dichtstbijzijnde ziekenhuizen in Duitsland en België met SEH-voorzieningen, en bestaan daar calamiteitsafspraken mee?
Frank van Wijck
14 februari 2014 / 15:241. Dat weet ik niet, in Sittard trieert de HAP. In Heerlen verwees de triageverpleegkundige van de SEH ons naar de HAP, met andere woorden het percentage onterechte SEH-patienten zal niet hoog zijn (hetgeen een sluiting nog schrijnender maakt).
2. In Belgie: middelgrote ziekenhuizen in Hasselt en Genk, kleine ziekenhuizen (ongeveer 100-150 bedden) in Lanaken nabij Maastricht en Maaseik. In Duitsland kleiner ziekenhuis in Heinsberg (zware traumata werden in mijn co-assistententijd naar Sittard gebracht). In Aken ligt vlak over de grens het Klinikum, met onder andere het grootste brandwondencentrum van Europa. Maar in mijn assistententijd heb ik ook meegemaakt dat wegens gebrek aan IC bed in Keulen, Aken, Bonn bijvoorbeeld een polytraumapatient vanuit de Eifel 200 km verderop naar Maastricht werd overgebracht op ons laatste bed. In Luik ligt ook een academisch ziekenhuis. Op zich is er een goede samenwerking in Euregionaal verband (Maastricht/Aken), en wordt er al tientallen jaren goed samengewerkt door de witte, blauwe en rode kolom met bijstand over de grenzen heen.
Een zelfde discussie speelt bijvoorbeeld in Rotterdam, waar gezien de aanwezigheid van de Europoort en Zestienhoven een goede spreiding van IC-bedden en SEH belangrijk is.
Frank Kubben
14 februari 2014 / 15:44Wat is “pas” en wat is “midden in de ontwikkelfase”? Man man man…
Noem mij een land waar zorgverzekeraars de kosten in de zorg hebben weten te beteugelen?
G K Mitrasing
14 februari 2014 / 20:32