Eén ei is geen ei
Wat is statistiek toch een mooi fenomeen, en wat is het Centraal Bureau voor de Statistiek toch een prachtige organisatie. Dankzij het CBS weten we dat de ziekenhuissterfte tussen 2005 en 2010 met maar liefst 28 procent is gedaald. De ziekenhuizen kunnen op grond hiervan trots zeggen dat ze hun werk steeds beter doen. En de kranten kunnen koppen met goed nieuws. Wat waarschijnlijk betekent dat De Telegraaf geen aandacht zal besteden aan dit nieuwsfeit, want bij deze krant moet je op basis van de kop altijd kunnen denken: ‘De burger is de dupe’.
In dit nieuwtje is de burger dus niet de dupe, hij is juist beter af. Maar is dat wel zo? De daling van de ziekenhuissterfte zegt misschien wel iets over de stijgende kwaliteit van de ziekenhuiszorg, maar heeft toch zeker ook veel te maken met het terugdringen van de verblijfsduur in het ziekenhuis. Ziekenhuizen hebben in de loop der jaren beter geleerd samen te werken met thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen en hospices, om te waarborgen dat uitbehandelde patiënten niet meer in een ziekenhuisbed hoeven te sterven. Leidt dit tot een betere kwaliteit van leven van deze mensen in hun laatste levensfase? In de meeste gevallen zal dit zeker zo zijn. Maar zegt het iets over de kwaliteit van zorg in de ziekenhuizen? Nee.
Als kaal gegeven is dit nieuwtje van het CBS dan ook helemaal niet interessant. Dat wordt het pas als we het cijfer in verband brengen met heel veel andere data over ziekte, medische behandeling, samenwerkende zorgketens, demografische ontwikkelingen et cetera. Het feit op zich zoals het CBS het ons presenteert, heeft nauwelijks waarde.