Een hoop gedoe

“In de komende jaren zullen instellingen in de langdurige zorg failliet gaan. En gelet op de onzekerheden in de markt zal de bereidheid van concurrenten om zo’n failliete boedel over te nemen en dus de voorzieningen in de lucht te houden klein zijn.” Deze uitspraak deed Erik Kuik, voorzitter raad van bestuur van Alliade Zorggroep, gisteren tijdens de eerste dag van het tweedaagse NVTG-congres. De facility professionals in de zorg houden hun congres desalniettemin onder een positieve noemer: Creatiek, nieuwe perspectieven. Ze bedoelen hiermee dat ze nieuwe perspectieven voor de zorg creëren door op een creatieve manier met techniek om te gaan.

Gelet op de technische achtergrond van de NVTG’ers lag voor de hand dat zij techniek primair interpreteren in termen van zaken als domotica en slimme bouwoplossingen. Maar Kuik waarschuwde hen een breder perspectief te kiezen. “Als over tien jaar een pil tegen Alzheimer is ontwikkeld, zal de ouderenzorg er heel anders uit gaan zien”, waarschuwde hij. Maar ook zonder die pil verandert het zorglandschap door de transitie in de langdurige zorg al heel sterk, hielden ook de andere sprekers tijdens de eerste congresdag hun publiek voor. En dit heeft enorme gevolgen voor een van de dossiers waarbij de NVTG’ers intensief betrokken zijn: bouw. Alle investeringen die zorgaanbieders hierin doen, dienen gebaseerd te zijn op een keiharde business case, zei een van hen.

Tijdens de pauze vatte een van de aanwezigen de problematiek die de transitie op vastgoedgebied met zich meebrengt treffend samen door te stellen: “Het is maar een hoop gedoe.”

Delen