Een plek onder de zon

We staan er niet dagelijks bij stil, maar eigenlijk zijn de meeste Nederlanders grote onroerendgoedbeleggers en hanteren we daarbij een buitengewoon slechte spreiding. Er is geen enkel ander individueel ‘beleggingsobject’ waar we met gemak vier of vijf keer ons bruto jaarinkomen in beleggen, dan ons eigen huis.

Vrij vertaald naar aandelen zou het betekenen dat we beleggen in het wel en wee van maar één individueel bedrijf. Dat doe je misschien als je Charlène de Carvalho-Heineken heet, maar voor de meesten van ons is goede spreiding van beleggingen cruciaal. Het beperkt de specifieke risico’s (van een fraude hier en een mislukte bedrijfsovername daar), terwijl het verwachte rendement van de beleggingscategorie intact blijft.

Een verhuizing kan uw waardeverlies acuut maken

Zijn er dan geen specifieke risico’s bij het investeren in een eigen huis? Ja, die zijn er zeker. De waarde kan stijgen of dalen, dat kan een landelijke trend zijn, maar het kan ook specifiek te maken hebben met uw buurt. Komt daar opeens een hoogspanningsleiding overheen? Mag een regionaal vliegveld fors uitbreiden? Of sluit een grote plaatselijke werkgever zijn deuren en staan daardoor steeds meer huizen al dan niet gedwongen te koop? Allemaal zaken waar u zelf geen invloed op heeft, maar die wel de waarde van uw belangrijkste bezit flink kunnen raken.

Als u gewoon lekker in uw ‘plek onder de zon’ blijft wonen en de hypotheek prima kunt betalen, is er op zich niets aan de hand. Maar een gewenste of plots noodzakelijk geworden verhuizing kan uw waardeverlies acuut maken. Dat betekent niet dat iedereen maar moet gaan huren en bezit van onroerend goed moet beperken tot gespreide beleggingsfondsen. Maar het is wel verstandig pas een huis te kopen als de werk- en privésituatie stabiel zijn en met de financiering lang niet tot de grens te gaan. Woongenot is niet in geld uit te drukken, maar een ruim betaalbaar huis geeft minder kans op financiële ongelukken.

Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.
Reacties en/of suggesties? geld@artsenauto.nl

 

Delen