Een stap te ver

“Dat kan?”, vraagt de journalist. “Ja, dat kan”, zegt wethouder Margriet de Jager van de gemeente Deventer. Wat ze bedoelt is dat medische verrichtingen die nu nog in de thuiszorg door professionals worden gedaan – wassen, aankleden, katheterzak verwisselen – straks door vrijwilligers of werklozen kunnen worden gedaan. Annie Stokkink, een oudere inwoonster van Deventer met een beenprothese, ziet het niet zitten: “Je kunt niet tegen iemand die werkloos is zomaar zeggen: ga maar bij mevrouw Stokkink de prothese aandoen.”

Nieuwsuur liet gisterenavond zowel De Jager als Stokkink aan het woord, over een onderwerp dat volgens de voice over ‘helemaal hot in gemeenteland’ is: het keukentafelgesprek over wat de burger zelf nog kan regelen voordat een beroep wordt gedaan op de voorzieningen waarvoor de gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk worden. (zie onder). De persoonlijke verzorging bijvoorbeeld. Volgens De Jager is daarvoor dus geen professional nodig. Maar ze gaat een stap verder dan hiervoor de kinderen of de buren in te schakelen. Volgens haar kan een werkloze dit net zo goed.

Mijn eerste vraag is dan: waarom hebben we ooit bedacht dat het slim is om hiervoor professionals in te schakelen? Ik ben er beslist een voorstander van werklozen te verplichten in ruil voor de uitkering die ze ontvangen iets terug te doen voor de samenleving. Maar laat hen dan alsjeblieft klussen doen die minder gevoelig liggen. Persoonlijke verzorging zit in de integriteitsfeer, zeker als het intieme handelingen als wassen of aankleden betreft. Dat je vraagt of kinderen of bevriende buren dit willen doen is één ding. Maar het bij werklozen neerleggen, is een forse stap verder.
Get Adobe Flash

 

Delen