Een verhaal

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

De in 2018 ingestelde commissie Werken in de Zorg stelt dat de branche- en beroepsorganisaties in de zorg nog te veel redeneren vanuit hun eigen silo’s om tot adequate oplossingen te kunnen komen voor de arbeidsmarktproblemen in de sector. “Een branche heeft een branchebelang maar dit probleem kan alleen vanuit integraliteit worden aangepakt”, stelt commissievoorzitter Doekle Terpstra.

Tot op zekere hoogte heeft Terpstra gelijk. Als je er in de ene zorgsector in slaagt mensen te vinden, benadeel je de andere sectoren die ook op zoek zijn naar personeel, want al die sectoren vissen in dezelfde vijver. En de sector die ‘wint’ benadeelt zichzelf eveneens. Kijk als voorbeeld maar naar de waarschuwing die branchevereniging ActiZ afgelopen maandag liet uitgaan.

‘Commissie Werken in de zorg moet de boer op om studenten te winnen voor de zorg’

Toch gaat de commissie Werken in de zorg niet ver genoeg in zijn waarschuwing dat de branche- en beroepsorganisaties in de zorg moeten samenwerken in hun zoektocht naar personeel. Ze moeten ook de boer op om studenten te winnen voor de zorg. Die studenten kunnen immers alle kanten op in de huidige arbeidsmarkt. Veel meer sectoren dan alleen de zorg zitten om mensen te springen en dat laten ze horen ook. Wat de branche- en beroepsorganisaties dus nodig hebben, is een verhaal dat studenten overtuigt van het feit dat werken in de zorg vele malen interessanter is dan werken in bijvoorbeeld het bedrijfsleven of de ict, of welke andere sector dan ook. Zonder dat verhaal komen ze nergens.

2 Reacties Reageer zelf

  1. Ok
    Geplaatst op 6 oktober 2021 om 15:10 | Permalink

    Hi Frank, zoals je weet heeft Doekle niet “tot op zekere hoogte”, maar 100% gelijk. Vanuit dit perspectief is de aanpak niet gericht op symptoombestrijding, maar op de koe bij de hoorns pakken.

  2. Frank van Wijck Frank van Wijck
    Geplaatst op 6 oktober 2021 om 16:31 | Permalink

    De hoorns van de koe zitten aan de voorkant. Daar moet je dus beginnen. Voor de ondersteunende functies in de zorg heb je het dan over zestien- zeventienjarigen die een keus moeten maken voor een beroepsopleiding. Veel jongeren op die leeftijd hebben nog geen idee wat ze willen worden. Zonder goede uitleg over wat de zorg is en wat die hen op hun niveau te bieden heeft, is het risico dat ze zullen kiezen voor iets dat meer concreet voor ze klinkt of iets dat meer uitstraling heeft zeer reëel. Er moet dus echt meer gebeuren dan alleen samenwerking tussen de zorgdisciplines onderling.