Een verhaal

De in 2018 ingestelde commissie Werken in de Zorg stelt dat de branche- en beroepsorganisaties in de zorg nog te veel redeneren vanuit hun eigen silo’s om tot adequate oplossingen te kunnen komen voor de arbeidsmarktproblemen in de sector. “Een branche heeft een branchebelang maar dit probleem kan alleen vanuit integraliteit worden aangepakt”, stelt commissievoorzitter Doekle Terpstra.

Tot op zekere hoogte heeft Terpstra gelijk. Als je er in de ene zorgsector in slaagt mensen te vinden, benadeel je de andere sectoren die ook op zoek zijn naar personeel, want al die sectoren vissen in dezelfde vijver. En de sector die ‘wint’ benadeelt zichzelf eveneens. Kijk als voorbeeld maar naar de waarschuwing die branchevereniging ActiZ afgelopen maandag liet uitgaan.

‘Commissie Werken in de zorg moet de boer op om studenten te winnen voor de zorg’

Toch gaat de commissie Werken in de zorg niet ver genoeg in zijn waarschuwing dat de branche- en beroepsorganisaties in de zorg moeten samenwerken in hun zoektocht naar personeel. Ze moeten ook de boer op om studenten te winnen voor de zorg. Die studenten kunnen immers alle kanten op in de huidige arbeidsmarkt. Veel meer sectoren dan alleen de zorg zitten om mensen te springen en dat laten ze horen ook. Wat de branche- en beroepsorganisaties dus nodig hebben, is een verhaal dat studenten overtuigt van het feit dat werken in de zorg vele malen interessanter is dan werken in bijvoorbeeld het bedrijfsleven of de ict, of welke andere sector dan ook. Zonder dat verhaal komen ze nergens.

Delen