Een zorg minder

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

HMC-bestuursvoorzitter Ingrid Wolf liet er geen gras over groeien: “Het kan maar duidelijk zijn, HMC locatie Bronovo is niet te koop.” Nee natuurlijk niet, HMC weet wel beter dan Bronovo te verkopen aan voormalig DSW-topman Chris Oomen. Oomen heeft weliswaar gelijk als hij stelt “Je krijgt er nooit meer zorg voor terug” als het ziekenhuisgebouw nu plaatsmaakt voor woningen. Maar daarmee is nog niet gezegd dat het nut zou hebben om deze zorglocatie overeind te houden of op dezelfde plek een nieuwe zorglocatie te creëren. Het is nu juist de bedoeling van de voorgenomen sluiting (uiterlijk eind 2024) dat op die plek geen zorg meer zou worden geleverd.

‘HMC weet wel beter dan Bronovo te verkopen aan voormalig DSW-topman Chris Oomen’

Het bod dat Oomen uitbracht (dertig miljoen euro) klinkt misschien op het eerste gezicht als een interessante optie, maar HMC zou er bepaald niet gelukkig van worden als het erop in ging. Grond is kostbaar, zeker in een van de grote steden. Dat geld kan HMC dus ook wel op een andere manier verdienen. Bovendien zou HMC met verkoop aan Oomen in zijn directe adherentiegebied een nieuwe concurrent in het zadel helpen. Een concurrent trouwens die niet alleen zorg kan wegkapen die nu door HMC wordt geleverd, maar die ook nog eens personeel kan aantrekken dat nu bij HMC in dienst is. Nieuw personeel voor de zorg is immers niet zo één-twee-drie te vinden, dus het laat zich raden hoe de personele bezetting van Oomens nieuwe ziekenhuis tot stand zou moeten komen.

De grond verkopen voor woningbouw is een veel veiliger optie.

2 Reacties Reageer zelf

  1. Herman Suichies
    Geplaatst op 27 maart 2021 om 11:37 | Permalink

    “beter geld verdienen”, “nieuwe concurrent in het zadel helpen”,”een concurrent die zorg en personeel wegkaapt”, het zijn termen die uw beperkte denkraam over zorg verraden. Slechts beschreven vanuit financieel economische perspectieven. Chris Oomen is iemand die in de echte zorg zijn sporen heeft verdiend, bovendien iemand met een visie op gezondheidszorg. Daar heb ik u helaas nooit op kunnen betrappen.

  2. Frank van Wijck Frank van Wijck
    Geplaatst op 27 maart 2021 om 16:24 | Permalink

    Beperkt denkraam of niet, het zijn wel feiten. De niet mis te verstane reactie waarmee Ingrid Wolf zo snel kwam, is duidelijk genoeg.