Eenrichtingsverkeer
Terwijl de Tweede Kamer gisteren debatteerde over de langdurige zorg, maakte de uitslag van een enquête van Mezzo en Een Vandaag duidelijk dat de strekking van dit debat nog mijlenver van de algemene bevolking af staat. De uitslag van deze enquête luidt dat ongeveer de helft van de Nederlanders bereid is om mantelzorg te verlenen aan een naaste, maar dat de meesten hierbij vooral denken aan ondersteunende taken in het huishouden. Met intieme zorgtaken heeft 63 procent moeite.
Toch is het wel degelijk de bedoeling van de overheid dat wij wat meer gaan overhebben voor onze oudere medemens dan boodschappen doen, de ramen wassen of de vuilnisbak buiten zetten. Bij deze zaken gaat het om huishoudelijke hulp, niet om zorg. Maar het zijn naast deze praktische alledaagse handelingen juist ook de zorgtaken die het de oudere medemens mogelijk moeten maken om langer in de vertrouwde woonomgeving te blijven wonen en minder snel een beroep te doen op de formele zorg. Helpen de steunkousen aan te trekken. Helpen de tanden of het kunstgebit te poetsen. En ook de dingen waarmee de geënquêteerden zeggen zulke moeite te hebben, zoals helpen met aankleden, douchen en wc-bezoek. De dingen dus waarvan wij het volkomen logisch vinden dat onze ouders ze voor ons deden toen we dat zelf nog niet konden. Dat van ons gevraagd kan worden dat wij dezelfde dingen later ooit ook weer eens terug doen voor onze ouders, daar schrikken we van. Daar betalen we liever anderen voor. Liever dan dat we elkaar eens hardop de vraag stellen waarom we het eigenlijk zo’n schrikbeeld vinden dit voor ze over te hebben.
5 reacties
Foute aanname is dat het hier alleen om ouders gaat. Het wordt nl. ook van partners verwacht. Bijvoorbeeld als je getrouwd bent met iemand die MS/Spierziekte krijgt tijdens het huwelijk. Dagelijks helpen met toiletteren/douchen/aankleden. Want dat ‘zijn normale dingen die je voor elkaar doet’ in een huwelijk. Volgens de gemeentemevrouw, de mevrouw van CIZ, de minister, de staatssecretaris…. 30 jaar lang? Zonder een dag vakantie?
Kinderen worden volwassen en kunnen uiteindelijk dingen zelf. Partners met een handicap blijven afhankelijk. En zo krijg je een afhankelijk huwelijk.
En ik persoonlijk? Ik zie het niet meer zitten. Als mantelzorger.
Anneke Bakker
11 juni 2013 / 13:32Je verwoordt in weinig woorden precies wat het probleem is met mantelzorg. Als de overheid de transitie in de langdurige zorg wil laten slagen, zal ze sterk moeten inzetten op verbetering van de positie van de mantelzorger.
Frank van Wijck
11 juni 2013 / 19:02Veel ouderen willen zelf niet dat hun kinderen hen in ‘beschamende’ posities zien. Dan gaat het niet om kousen aantrekken, maar om wassen en douchen, helpen aankleden. Misschien heeft dat te maken met de schaamtecultuur waarmee zij opgroeiden. Maar het is dan voor de kinderen alsof je je vader of moeder aanrandt als je het toch doet. Respect voor je ouders is ook het respecteren van deze grenzen.
Bij professionele zorgverleners, zoals dokters en verpleegkundigen, is meer afstand, daar kunnen die ouderen zich eerder over die verlegenheid heenzetten.
Hilde
14 juni 2013 / 22:35Mantelzorg is de schaamlap van deze overheid. Het excuus om niets te doen voor chronisch hulpbehoevenden, c.q. zwakkeren in de samenleving ( los van het feit dat ze structureel hebben bijgedragen aan de wederopbouw van diezelfde samenleving na de oorlog) .
Mantelzorg is de mantel der Liefde waaronder de overheid haar eigen falen wegveegt.
Mantelzorg als term is de grootste vriend van de neoliberalen.
Mantelzorg.
Hoe helpt de overheid mantelzorgers? In Zweden zijn daar constructieve maatregelen voor.
Mantelzorg.
Wie bewaakt de grenzen?
Als de liefhebbende nicht niet doorheeft dat oma in een delier zit, en niet weet wie ze moet raadplegen; wiens probleem is dat?
Als de oudste dochter (tezamen met oma) moeite heeft met de billen die vol met faecalien zitten, waar is dan meneer van Rijn? Waar is van Wijck?
Wegkijken.
Wegkijken is de norm van onze maatschappij anno 2013.
De grootste vriend van de term wegkijken is de term “mantelzorger” .
Laffer dan dit zullen we het waarschijnlijk niet meer meemaken.
Schaamt u zich, wegkijkers.
Schaamt u zich diep.
E.Kriek
15 juni 2013 / 21:37De logische gevolgtrekking van het Mantelzorgverhaal is natuurlijk dat je je plek op VWS afstaat aan een dappere mantelzorger.
“Ik vind dat Janneke Bosboom voor haar oma moet kunnen zorgen; dus bij deze verklaar ik dat Janneke vanaf nu de minister van VWS is” .
Laf, laffer, lafst.
E.Kriek
15 juni 2013 / 22:20