Eerst nadenken oma

Geef alle ouderen in de stad een iPad en ze komen vanzelf uit hun isolement. Zo luidt de redenering van ouderenpartij OMA in Amsterdam. Een tamelijk simplistische redenering natuurlijk, zeker als je bedenkt dat OMA het plan van een gratis iPad voor iedere 65-plusser in de stad nog niet verder heeft uitgewerkt en ook nog geen concreet financieringsplan heeft.

Is het daarmee niet meer of minder dan een platte verkiezingsstunt? Het lijkt er wel op, want de verstrekking van dit apparaat heeft geen waarde als je niet ook bedenkt wat je ermee wilt doen. Simpelweg een iPad bij alle 65-plussers door de brievenbus duwen levert niets op. Ook niet als je er een introductiecursus door een werkeloze Amsterdammer aan koppelt, zoals de partij voorstelt.

Wat wel kan werken, is een App op een iPad gebruiken om alle sociale activiteiten onder de aandacht te brengen die interessant zijn voor de doelgroep. Samen naar het Rijksmuseum, een uitstapje naar de molens van Kinderdijk, een computercursus. Dan maak je mensen actief, breng je ze bij elkaar en haal je ze dus echt uit hun isolement.

Zorgaanbieder Argos doet dit al een paar jaar. Beter nog: het ontwikkelde zelf een App die een overzicht geeft van alle uitstapjes die het organiseert, en van alle activiteiten op het gebied van zorg en welzijn die de aanbieders in de regio organiseren. Dat is dubbel slim: je voorkomt dan niet alleen isolement bij senioren, maar zorgt er ook meteen voor dat ze de zorg- en welzijnsaanbieders al kennen voordat ze die nodig gaan hebben. Zo slim was OMA jammer genoeg niet.

Delen