Eerst samen
De nieuwe brancheorganisatie waarin drie verenigingen voor eerstelijns zorg elkaar hebben gevonden, moet haar naam nog bekendmaken. Misschien is Eerst samen wel een leuke. Het gaat immers om de eerste lijn en als ze die willen versterken, zullen ze eerst moeten leren samenwerken, voor zover ze dat al niet deden.
De drie partijen die elkaar hier hebben gevonden, zijn de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG), de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN) en de Landelijke Organisatie voor Ketenzorg (LOK). Als voorzitter is Martin Bontje aangetrokken.
Hoort de Landelijke Huisartsen Vereniging hier niet ook bij? Geen zorgen, laat voorzitter Steven van Eijck desgevraagd weten, die voelt zich niet in het minst buitengesloten. Sterker nog, die is alleen maar blij dat de drie partijen elkaar hebben gevonden. “Huisartsen willen drie dingen”, zegt hij. “Ze willen medisch-inhoudelijk actief zijn op wetenschappelijke grondslag en daarvoor hebben ze het NHG. Ze willen ondersteund worden in de beroepsuitoefening en daarvoor hebben ze ons, de LHV. En ze willen participeren in samenwerkingsverbanden die de eerste lijn versterken. Daarvoor hebben ze dus nu deze nieuwe brancheorganisatie in plaats van de drie losse clubs die ze voorheen hadden.”
Kortom, met de komst van deze nieuwe brancheorganisatie is sprake van drie organisaties die om de huisarts heen gegroepeerd zijn. Aboriginals noemden een extreem koude nacht een three dog night: ze sliepen dan om warm te blijven met drie honden om zich heen. Met de nieuwe drie-eenheid die de huisartsen nu om zich heen hebben, zijn ze dus volledig winterklaar.
3 reacties
Een bezwaar van de nieuwe fusie-organisatie is dat hierin geen directe invloed is voorzien van de praktijkhouder op het beleid. Terwijl zij wel aan tafel zit met verzekeraars/overheid om vergaande besluiten te nemen die die zelfde praktijkhouder aangaan.
De minister komt vervolgens naar buiten om te verkondigen “dat zij een accoord heeft gesloten met de huisartsen”
De fusieclub zou zich verre moeten houden van het nemen van besluiten waarvan de praktijkhouders de financiële risicodragers zijn.
Rob Schonck
28 oktober 2013 / 08:59Een van de ondertekenaars van het akkoord was de LHV. De meerderheid in huisartsenland toch?
Frank van Wijck
28 oktober 2013 / 09:04De LHV manifesteert zich nadrukkelijk als vertegenwoordiger van de huisartsen in loondienst.
Dus niet als vertegenwoordiger van de huisartsen-praktijkhouders.
Maar dat wist je ongetwijfeld al.
Is de LHV invloedrijk? Jazeker.
Het zou echter de moeite lonen om eens te kijken hoe dat komt.
Het LHV- lidmaatschap brengt financiële voordelen ( flinke Movir- korting) met zich mee .
En huisartsen hebben immers Movir hard nodig ( kijk maar naar arbeidsongeschiktheid, burnout en suïcide onder huisartsen) .
Praat de LHV dus namens alle huisartsen? Nee.
Hebben ze dat “slim” aangepakt? Ja.
E.Kriek
29 oktober 2013 / 19:41