Efficiencyslagen
Zowel Zorgvisie als Skipr berichtten de afgelopen dagen over het gegeven dat de ligduur in de Nederlandse ziekenhuizen zijn laagste punt bereikt heeft. In het eerste bericht wordt op basis van een analyse van Coppa Consultancy geconcludeerd dat de afgelopen twee jaar sprake was van een ‘lichte stijging’ van de ligduur. Onderzoeker Paul Gelderman stelt: “De grootste slagen in efficiency zijn nu gemaakt.”
De berichtgeving op Skipr gaat uit van een andere bron, de Logistieke Barometer Nederlandse Gezondheidszorg van accountants- en adviesbureau EY, en stelt dat de ligduur de laatste jaren ‘fors’ is toegenomen. Een curieus verschil in de bewoording. Interessanter is dat EY tegelijk constateert dat ook het aantal poliklinische herhaalbezoeken is gestegen. Dit kan te maken hebben met een complexere patiëntenpopulatie en een moeilijker uitstroom naar verpleeghuizen, stelt EY. Maar het toegenomen aantal poliklinische herhaalbezoeken kan ook een manier van de ziekenhuizen zijn om het dalende zorgvolume te compenseren. Als dat laatste inderdaad aan de hand is, dan komt de uitlating van Gelderman over die efficiencyslagen in een ander perspectief te staan. Het is immers niet de bedoeling patiënten vaker dan nodig te laten opdraven om de financiële positie van het ziekenhuis na die efficiencyslagen toch weer veilig te stellen. Een ziekenhuis dat dit doet, is niet bezig met optimale patiëntenzorg maar met zelfbehoud.
6 reacties
Nog curieuzer is het feit dat beide onderzoeksbureaus voorbij gaan aan het zelfs door de Minister zelf vastgestelde overschot aan bedden in de NL Ziekenhuizen; 48% van de bedden worden niet gebruikt!
Zij maalde in haar kamerbrief niet over de kosten die daarmee gemoeid gaan; dat was zaak tussen de ziekenhuizen en de op de kleintjes lettende verzekeraars.
Als het budget maar niet werd overschreden! Dat telt!
Maar ja, een convenant tussen VWS, ZN en NVZ met een maximaal toegestane groei van de kosten met 1% per jaar geeft toch aan dat het om de centen draait en niet om de productie, laat staan de kwaliteit!
Het wachten is op een AirBnB voor leegstaande bedden in ziekenhuizen; met al die eenpersoonkamers is dat goed te doen; inclusief de kamermeisjes.
Ondertussen wordt in New York het eerste ziekenhuis gebouwd zonder bedden! Nederland loopt een 50 jaar achter de feiten aan.
ANH Jansen
27 januari 2016 / 16:02Bij MST is de ligduur afgelopen jaar gedaald. En ik nodig ANH Jansen uit om onze klinische patientenpopulatie te komen bekijken. En dan makkelijke uitspraken te doen over ziekenhuizen zonder bedden. Dat er veel meer mogelijk is met thuistechnologie en moderne informatie-uitwisseling is duidelijk. Maar dat Nederland 50 jaar achterloopt is onzin.
Bas Leerink
27 januari 2016 / 19:17Nederland zal geen 50 jaar achter lopen, maar dient zich wel te realiseren dat de ziekenhuiszorg verandert. Het is dan ook geen makkelijke uitspraak dat er ziekenhuizen zoals het Montefiore Medical Centre zijn zonder (en met minder) bedden. Ban Bedcentricity werkt als concept aan het niet meer vanzelfsprekend centraal stellen van het bed in het ziekenhuis en het activeren van patiënten.
Frank Klomp
27 januari 2016 / 23:09De helft van de bedden niet gebruikt meneer Jansen? http://www.nationalezorggids.nl/ziekenhuizen/nieuws/29254-operaties-geannuleerd-door-overvol-maasstad-ziekenhuis.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter.
Frank van Wijck
28 januari 2016 / 13:25Laten we wel wezen; bij de overgang naar het systeemmodel 2006 is de budgettering voor de ziekenhuizen ongewijzigd gebleven; voor die tijd werden ziekenhuizen vergoed op basis van aantal bedden. Afspraak met de koepel NVZ werd gemaakt om de overgang budgettair neutraal te laten geschieden. Sinds 2006 hebben verzekeraars de regie in handen, maar voelen zij geen risico op het gebied van ziekenhuisinkoop; er was tot voor kort sprake van verevening. Verzekeraars hadden geen prikkel om de bedden vergoedingssystematiek te wijzigen anders dan door eigen intrinsieke behoefte om doelmatig om te springen met andermans geld. De intrinsieke behoefte laat ernstig te wijten over.
Sinds kort lopen verzekeraars wel financieel risico op ziekenhuisinkoop, maar die is afgedekt middels afspraken tussen VWS, ZN en NVZ en NZa. Verzekeraars mogen nog immer op basis van lumpsum per jaar inkopen. Vandaar dat de prijs van een behandeling nog altijd onbekend is en ook de productie per specialist (laat staan de kwaliteit) onbekend is.
50 jaar terug zijn we in 1965. Ziekenfondstijd voor 60% van de burgers in dit land. Beddentijd. Als je betaalt voor bedden, krijg je bedden. Daar zit de oorsprong van de mega ziekenhuizen in Nederland en de bouw van mega ziekenhuizen gaat nog altijd gestaag door.
Kijk eens naar de benchmark ziekenhuizen in de USA; MD Anderson, Mayo Clinic, Cleveland Clinic; hoeveel bedden hebben die, wat is hun productie, welke innovatie passen zij toe, wat kost dat, wat is hun doorlooptijd per bed, wat is hun beddenbezetting, wat is hun verhouding poli klinisch en klinisch opname, wat is hun geleverde kwaliteit en tegen welke prijs?
MST mag anno 2016 worden geacht deze data zo te kunnen oplepelen als zij daadwerkelijk bij de tijd is. Om een ziekenhuis verantwoord te kunnen exploiteren moet je die data per dag bij de hand hebben!
Nu moeten we gaan afreizen naar de rand van de wereld om visueel vast te stellen hoeveel bedden MST tot haar beschikking heeft, op welke locaties, hoeveel er bezet zijn en wat de leegstand is. En allemaal op papier turven? Potlood en papier meenemen? Ik ga mijn paard alvast zadelen!
Dat moet toch anders kunnen? En als de verzekeraars daadwerkelijk verantwoord met andermans geld zouden omspringen zouden die dit toch sinds 2006 hebben moeten afdwingen?
Maar neen. Ook de Minister heeft geen slapeloze nachten van de kosten van al die leegstaande bedden in leegstaande gebouwen; dat is zaak tussen verzekeraars en ziekenhuizen!
Zie hier de oorzaak van het voorspelde debacle van het systeemmodel Zorgstelsel 2006. W Groot, Rien Meijerink en Anna van Poucke hebben dat na 10 jaar ook begrepen.
Nu Bas Leerink et al nog.
Even Silver roepen……….
ANH Jansen
28 januari 2016 / 13:36https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/documenten/brieven/2015/10/28/antwoordbrief-schriftelijke-vragen-bij-de-vws-ontwerpbegroting-2016
Antwoord 9:
Het brancherapport 2015 van de NVZ zegt het volgende over de beddencapaciteit (cijfers 2013):
“De bedbezettingsgraad is zeer laag in Nederland. In Europa ligt die gemiddeld rond de 80%, en volgens de OECD zou de bezettingsgraad in Nederland 53% bedragen. Volgens de Enquête Jaarcijfers Ziekenhuizen is de bezettingsgraad in Nederland 64%; nog steeds lager dan het Europese gemiddelde. Een deel van de verklaring is dat in Nederland veel patiënten in dagverpleging worden behandeld. Deze patiënten bezetten geen bedden.”
Het is mij niet bekend hoeveel geld is gemoeid met de genoemde lage bezettingsgraad. Het is aan zorgverzekeraars en ziekenhuizen om gezamenlijk afspraken te maken hoe hiermee om te gaan.
–Makkelijk omgaan met andermans geld. En zolang het toegestane budget niet wordt overschreden stellen we geen verdere vragen.
ANH Jansen
28 januari 2016 / 15:06