Ei van Columbus

Onlangs werd mij door de NCRV gevraagd om in het programma Altijd Wat iets te zeggen over het solidariteitsprincipe in de Nederlandse gezondheidszorg. Men kwam bij mij terecht omdat onze redactie samen met de collega’s van het tijdschrift Zorgvisie eind vorig jaar onderzoek deed naar de mening van zorgprofessionals en bestuurders in de zorg aangaande kostenbeheersing in de sector. Daaruit bleek onder meer dat 51 procent van de professionals vindt dat een ongezonde leefstijl vertaald mag worden in de ziektekostenpremie. Een opmerkelijk feit waarvan ik destijds even stil werd. En dat gebeurt niet vaak.

Gezamenlijk kunnen wij de minister van heel wat goede ideeën voorzien

Hoe dan ook; de NCRV kwam dus op de redactie. Een mooi moment om als redactie van een tijdschrift voor ruim 110.000 zorgprofessionals, de titel Arts en Auto als serieus journalistiek merk onder de aandacht te brengen van het grotere publiek dat vaak denkt dat wij een tijdschrift maken vóór artsen óver auto’s. En dus was ik vooraf behalve met de inhoud ook (te) lang bezig met het uitzoeken van het verkeerde jasje. Een en ander resulteerde in zo’n dertien hele seconden primetime tv waarin ik vertelde waarom ik stil werd van het idee dat solidariteit niet langer heilig (b)lijkt voor een groot deel van de zorgprofessionals.

Kostenbeheersing in de zorg houdt natuurlijk alle gemoederen bezig en ik begrijp dat visies onder de gegeven omstandigheden verschuiven. Maar het zijn in mijn opinie juist de zorgprofessionals die het vermogen hebben om andere oplossingen te zoeken dan het verhogen van de premie voor mensen met een slechte leefstijl. Dat bleek ook uit ons onderzoek, want er werden door de respondenten veel andere ideeën aangedragen. Hoog tijd voor contact met minister Schippers, die zorgprofessionals onlangs in Buitenhof opriep om haar advies te geven. VvAA is een unieke vereniging van zorgprofessionals uit verschillende disciplines; gezamenlijk kunnen wij de minister van heel wat goede ideeën voorzien. Arts en Auto kan ze verzamelen, bundelen en onder de aandacht brengen. Ik roep u op contact met mij op te nemen als u het ei van Columbus gevonden heeft.

 

Delen