Eigen bijdrage

De huisarts maakt weinig fouten, en de fouten die hij maakt hebben zelden ernstige gevolgen, concludeert promovendus Sander Gaal op basis van zijn onderzoek. Het is een opsteker voor de veelgeplaagde huisartsen, die de laatste tijd de weg lijken te zijn kwijtgeraakt in het beleid van het ministerie van VWS.

Toch is de conclusie van Gaal tegelijkertijd ook een duwtje in de rug van degenen die een eigen bijdrage voor het bezoek aan de huisarts voorstellen. Bij de huisarts krijg je waar voor je geld tenslotte, en dat mag wat kosten. Zeker als je bedenkt dat de huisarts veruit de meeste zorgvragen zelf kan afhandelen, zonder de patiënt te hoeven doorverwijzen. Zo’n eigen bijdrage van tien euro is geen enkel probleem, stelt de helft van de deelnemers aan een enquête van Zorgkiezer.nl dan ook. Zij willen best met een beetje eigen geld helpen om de huidige kwaliteit van de zorg op peil te houden.

Natuurlijk leidt deze uitkomst tot verdeelde reacties. Op Telegraaf.nl lees ik bijvoorbeeld: ‘De ondervraagden staan zeker in de Quote 500’. Andere reacties zijn minder grappig, en vaak ook minder beleefd. Toch is met deze enquête-uitslag de deur van verandering op een kier gezet. Mensen beginnen te beseffen dat ze er zelf ook wat voor over moeten hebben om de kwaliteit van zorg overeind te houden, en dat met een beschuldigende vinger wijzen naar zorgbestuurders, politici en zorgverzekeraars niet helpt. De bereidheid om na te denken over hun eigen verantwoordelijkheid gaat verder dan alleen een eigen bijdrage voor huisartsenzorg. Ook versobering van het basispakket vinden ze bespreekbaar. Dat is een interessante en positieve ontwikkeling. Edith Schippers heeft weer iets om haar tanden in te zetten.

Delen