Eigen rol patiënt

Hoe reageren de KNMP en de Landelijke Huisartsen Vereniging op het onderzoek van de NPCF, waaruit wordt geconcludeerd dat huisartsen en apothekers veel te weinig kennis hebben van het geneesmiddelengebruik van hun patiënten? Heel verschillend, zo blijkt. De LHV reageert op haar site helemaal niet op het nieuws. De KNMP daarentegen geeft een uitgebreide reactie, waarin ze stelt dat medicatieveiligheid juist de topprioriteit is van apothekers.

Beide reacties zijn discutabel. Reageer je niet, dan wek je de suggestie dat je je schouders erover ophaalt en je niets gelegen laat liggen aan de publieke opinie. Reageer je met de stelling ‘Ja maar wij doen juist heel erg goed ons best’, dan plaats je jezelf in de verdedigende hoek en loop je het risico dat mensen denken: er zal toch wel iets aan de hand zijn.

Slechts één reactie was beter geweest: wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt. Die veronachtzaamt maar al te vaak de enorme rol die hij in zijn eigen medicatieveiligheid kan spelen. Door – uit schaamte of om welke andere reden dan ook – het slikken van bepaalde zelfzorgmedicijnen te verzwijgen. Door niet tegen de dokter of de apotheker te durven zeggen dat hij zo misselijk wordt van die pillen en dus gestopt is ze te slikken. Door niet te vertellen dat hij op internet pillen is tegengekomen die hem zo goed leken. Of door zich zo slecht op een gesprek met de huisarts of apotheker voor te bereiden dat hij gevraagd naar zijn medicijngebruik alleen kan antwoorden: ‘Van die ovale blauwe dokter, u weet wel’. Nee, dan weet de dokter het niet. En daar hoeft hij zich volstrekt niet voor te schamen.

Delen