Eigenaardig voorbeeld
Zoals bekend vroeg het HagaZiekenhuis aan TNO om onderzoek te doen naar de potentiële gevaren van het werken in een sterk verouderd ziekenhuisgebouw. De conclusie in het rapport luidt: doorgaan op de huidige manier is onverantwoord. Dat is klare taal. Maar met de noodzakelijke aanpassingen aan het oude gebouw is wel een bedrag van € 300.000,- gemoeid. En dat is flink veel geld als je over twee jaar nieuwbouw betrekt.
Helaas komen we uit de berichtgeving niet te weten wat de problemen precies behelzen en of het ziekenhuis ze ook allemaal gaat aanpakken. Het is een intern rapport, zegt een woordvoerder, en de inhoud ervan zal dus niet naar buiten worden gebracht. Toch rept de berichtgeving erover wel van één verbeterpunt dat TNO graag onder de aandacht van het ziekenhuis wilde brengen: “Zo liep personeel operatiekamers in en uit zonder van mondkapje te wisselen, zoals het protocol voorschrijft.” Dat is zeker niet hoe het hoort, maar heeft het iets met het oud of nieuw zijn van het ziekenhuisgebouw te maken? Nee natuurlijk, het heeft alleen maar te maken met de vraag of het personeel zich wel of niet wil houden aan de richtlijnen voor infectiepreventie. Als het dat niet wil, dan helpt een nieuw gebouw echt niet om daarin iets te veranderen.
2 reacties
Dit bericht lezende, heb ik meerdere associaties:
1) Het uitstekende artikel in Medisch Contact over de invloed van de vastgoedkosten via de DBC op uitgangspositie van instellingen:
medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/archief-6/tijdschriftartikel/129732/vastgoedkosten-horen-niet-in-dbcs.htm
2) Gedrag wordt m.i. wel degelijk beinvloed door omgevingsfactoren. Het is niet anders.
3) Het zou goed zijn om ook eens ‘out-of-the-box’ met hygiene om te gaan. Wie zet de eerste stap?
dutchbuttonworks.com/2012/10/deurknopfenomeen/
dutchbuttonworks.com/2012/06/sauna-geen-ziekenhuis/
JanTaco te Gussinklo
5 april 2013 / 09:02In het boek Het einde van de antibiotica wordt dit treffend beschreven. Na een intensieve campagne in een ziekenhuis steeg het percentage van bv noodzakelijk handen wassen naar 50%. Het was 20. Te triest voor woorden dus.
Overigens is het wel noodzakelijk dat de voorzieningen er zijn, maar dan nog blijft het een kwestie van aan te leren gedrag.
Sinds Semmelweiss is er iets verbeterd, maar goed beschouwd schokkend weinig.
JD Uithof
5 april 2013 / 09:10