Einde aan de verveling
Dit voorjaar zijn de selfiesticks niet aan te slepen. Met een telefoon op een stok kun je een prachtige foto van jezelf maken. Niet dat we te verlegen zijn geworden om iemand te vragen of hij/zij een foto wil maken, maar wie wil zijn telefoon uit handen geven? Dat apparaat waarmee we elke minuut in verbinding staan met de wereld van onze vrienden en volgers? Driekwart van de jongeren heeft ’s nachts de telefoon naast of in bed. Slechts een op de tien zet het apparaat ’s nachts helemaal uit. Bij volwassenen liggen die cijfers lager, maar ook zij hechten aan hun telefoon. Volgens internationaal onderzoek van Time Magazine raadpleegt een kwart van de mensen hun telefoon elke 30 minuten. Een op de vijf doet dat elke tien minuten. Gemiddeld.
Op zoek naar nieuwe bronnen van creativiteit
Dat heeft een radicaal einde gemaakt aan verveling. Wie vroeger, na een half uur voor zich uit staren, ten einde raad een sudoku ging doen, kan nu de updates van zijn vrienden lezen of er zelf een schrijven. Onderuitgezakt op de bank naar Boer zoekt Vrouw kijken is er niet meer bij, want overal vormen zich vriendengroepjes die via WhatsApp elkaar bestoken met commentaar op Grijpgrage Geert of Mooie Tom.
Alle lege momenten zijn gevuld. Dat betekent ook dat we op zoek moeten naar nieuwe bronnen van creativiteit. Want de ideeën die komen aanwaaien terwijl je op de tram staat te wachten, moeten nu op een andere manier tot ons komen. Bijvoorbeeld door de verbazing die het lezen van een onverwacht bericht met de app Random brengt (www.random.co, voor iOS). Of de verwarring als je heel lief uit bed wordt gebeld door een vreemde (wakie.com). Je kunt ook koffietafelgeluiden gebruiken om met betekenisloze ruis de creativiteit stimuleren (coffitivity.com). Of gewoon je telefoon gewoon per ongeluk thuis laten liggen.