Emotie versus ratio
Hoe schrijft een ziekenhuisorganisatie die twintig miljoen euro in het rood staat en daarmee onder bijzonder beheer is gekomen van de banken binnen twee jaar weer zwarte cijfers? Niet door alles bij het oude te laten, begrijpt bestuursvoorzitter Pier Eringa van Gelre Ziekenhuizen. Dus moeten beslissingen worden genomen die vooral voor de locatie Zutphen – en de inwoners aldaar – gevolgen hebben.
Natuurlijk kunnen daarbij de emoties hoog oplopen. We zagen dat eerder bij ziekenhuislocaties die werden uitgekleed en het zal niet de laatste keer zijn. In Zutphen leidde het tot een debat waarin niet alleen raadsleden uit de omliggende gemeenten een rol speelden, maar ook Tweede Kamerleden van zes politieke partijen. “Als we een meerderheid in Tweede Kamer hebben die vindt dat financiën niet meer leidend moeten zijn in dit soort beslissingen, dan kunnen we wel degelijk wat doen’’, zei PvdA-kamerlid Julian Bushoff daar.
‘Onrust die wordt gecreëerd in het debat over de Zutphense ziekenhuislocatie’
Maar wat moet dan leidend zijn? Een verliesgevend ziekenhuis kan niet investeren in zijn voortbestaan. En er is een arbeidsmarktprobleem voegt Bart Smit, bestuursvoorzitter van huisartsenorganisatie Oost-Gelderland, daaraan toe. Ook waarschuwt hij voor de potentiële gevolgen van de onrust die wordt gecreëerd in het debat over de Zutphense ziekenhuislocatie.
Lisa Westerveld (GroenLinks) mag het dan ongepast vinden dat dit wordt gezegd, maar het is wel degelijk goed dat Smit dit doet. Beslissingen over de toekomst van de zorg hebben consequenties. En als die beslissingen meer op basis van emoties worden genomen dan ratio, kan dat vervelende gevolgen hebben voor degenen die juist denken hun belangen te beschermen.
8 reacties
En ratio is gebaseerd op adequate informatie! Die heeft de burger en het gemeentebestuur niet, slechts gedeeltelijk of te laat ontvangen. Iedere burger wil graag weten dat hij/zij veilig is als er wat gebeurd. Bij onzekerheid daarover ontstaat emotie!
Marion Rozema
11 mei 2023 / 08:20Natuurlijk ontstaat dan emotie, en zoals ik schrijf kunnen de emoties dan ook hoog oplopen. Volkomen begrijpelijk, zeker als de burgers en het gemeentebestuur inderdaad te laat of onvolkomen zijn geïnformeerd over het voorgenomen besluit rond het Zutphense ziekenhuis. Mijn punt is alleen dat die emoties geen solide basis vormen voor de beslissing die moet worden genomen om de ziekenhuisorganisatie weer gezond te maken.
Het ziekenhuislandschap verandert, de hele zorg is aan het veranderen. Zutphen is geen geïsoleerde casus. In het licht daarvan is het zaak dat er een solide publiekscampagne komt om mensen mee te nemen in dit proces. Hier ligt een serieuze taak voor de overheid.
Frank van Wijck
11 mei 2023 / 08:27Kunt u mij vertellen waarom een zkhs zo diep in de rode cijfers gekomen is? Misschien door verkeerd bestuur, misschien door Corona, of zijn het slechte onderhandelingen met de verzekeringen? Of door het bouwen van een grote parkeergarage? Of door een ‘te zware top’ van bestuurders? Zeg het maar…. In ieder geval zit het RvB nog gewoon op de stoel!
Bovendien hebben ze in het ene zkhs nog een groot probleem, het ‘beddenhuis’ is verouderd of voldoet niet meer aan de eisen, het zal dus flink gerenoveerd moeten worden. Terwijl het andere zkhs vrij nieuw is. Wie zal dat betalen?
En dan het probleem van de te krappe arbeidsmarkt…..ik vind het onvoorstelbaar dat MBO vpk in sommige zkhs niet aangenomen worden, terwijl hij/zij prima vpk zijn!! Misschien zelfs nog beter dan de HBO-V vpk.
En of je door ziekenhuizen te sluiten/af te schalen het personeelstekort op lost, is nog maar de vraag.
Met de vergrijzing in dit land is het toch onlogisch (kleinere) ziekenhuizen te sluiten….
Misschien zou dhr. E. eens naar andere oplossingen kunnen zoeken om Gelre weer terug gezond te maken. Want of dit de oplossing is, ik weet het niet! Het gaat hier niet om een koekjesfabriek, maar om onze gezondheidszorg. Omliggende dorpen maken zich terecht zeer ongerust wanneer ze, wanneer er wat gebeurd, te laat in een ziekenhuis zijn met alle gevolgen van dien.
Het is goed dat Den Haag zich hiermee gaat bezighouden. Want in dit geval gaat emotie boven ratio!
Hedy Brouwer
11 mei 2023 / 11:07Pier Eringa is pas sinds januari de bestuursvoorzitter van Gelre Ziekenhuizen. Afgezien daarvan, de problemen in de zorg zijn dermate complex dat het antwoord op de vraag waarom dit ene ziekenhuis in de rode cijfers is beland niet eenvoudig te geven is. Emotie lost dit probleem in ieder geval niet op. En ‘andere oplossingen’ betekenen altijd dat geld moet worden besteed om ze mogelijk te maken. Geld investeren in de zorg betekent onder de streep een verhoging van de zorgpremie.
Frank van Wijck
11 mei 2023 / 11:15Beste hr. van Wijck, dank voor uw antwoord.
Op bijna geen enkele vraag heeft u geantwoord, alleen dat het om geld gaat en niet om het menselijk aspect. In dit land wordt een boel kapot gemaakt, geprivatiseerd en meer. Zet de juiste mensen op de juiste plek en laten we zorgen dat geld niet de boventoon voert.
Hedy Brouwer
11 mei 2023 / 12:35Misschien is het punt vooral dat we het niet eens zijn over de vraag of de juiste mensen op de juiste plaats zitten. Ik denk van wel.
Feank van Wijck
11 mei 2023 / 13:41Bedoellt u dat u denkt
dat ze wel op de juiste plaats zitten ? ?
Of dat u denkt dat we het het niet eens zijn over die vraag
Het zal aan mij liggen maar dit is voor mij onduidelijk .
En ja , wij zouden graag een ( beter ) antwoord van u
lezen op deze vorige
En aan u gestuurde belangrijke reactie ..
Ze zijn met geld , macht en aanzien bezig .
Niet met compassie , altruisme , harmonie , het algemeen belang
mariavanadria@ gmail.com
26 mei 2023 / 14:45Ik vind dat de juiste mensen op de juiste plaats zitten. Wat u verder stelt (“Ze zijn met geld , macht en aanzien bezig. Niet met compassie, altruïsme, harmonie, het algemeen belang”) is geen vraag maar uw mening. Op uw mening kan ik geen antwoord geven.
Frank van Wijck
26 mei 2023 / 15:03