En de huisartsen dan?

Een verrassend en buitengewoon interessant interview met Edith Schippers in Psy. Verrassend omdat ze zich van een persoonlijke kant laat zien, wat we niet van haar gewend zijn, en interessant om wat ze zegt over de geestelijke gezondheidszorg. Nieuwe vormen van zorg, zoals anonieme hulp via internet, moeten vergoed kunnen worden door de zorgverzekeraars, zegt ze. En ze gaat zich er hard voor maken om te zorgen dat dit gebeurt: “Mijn ambitie is om zo snel mogelijk van deze draak van een financieringssysteem af te komen. Het houdt ontwikkelingen tegen die we juist graag willen.”

Een mooie opsteker voor de door bezuinigingen geplaagde GGZ, die heel graag aan de slag wil met zorgvernieuwende initiatieven, maar zich gehinderd weet door wet- en regelgeving.

Toch kriebelt het bij mij als ik die zin lees: “Mijn ambitie is om zo snel mogelijk van deze draak van een financieringssysteem af te komen. Het houdt ontwikkelingen tegen die we juist graag willen.” Ze begrijpt dus dat financieringssystemen ontwikkelingen kunnen tegenhouden die de zorg beter maken. Waarom doet ze dan een handreiking aan de GGZ, maar ligt ze op ramkoers met de huisartsen?

Delen