EPD ja

Op de website van VPHuisartsen zijn nog steeds flyers voor in de wachtkamer te bestellen met de boodschap ‘EPD Nee’. En de zaak die de organisatie aanspande tegen VZVZ als verantwoordelijke voor het landelijk schakelpunt (LSP), vanwege de schending van de privacy van patiënten en het beroepsgeheim van (huis)artsen, is nog steeds onder de rechter. Maar daarover hebben we sinds 12 mei 2013, toen bekendgemaakt werd dat VZVZ uitstel kreeg inzake deze rechtszaak, niets meer gehoord.

Toch is er sindsdien wel degelijk wat gebeurd: het aantal Nederlanders dat toestemming heeft gegeven aan de huisarts (of de apotheker) om hun medische gegevens uit te wisselen met andere zorgverleners via het LSP is explosief gegroeid. Van 800.000 in augustus 2013 naar 2,3 miljoen nu maar liefst. Met dank aan de griepprik, want blijkbaar hebben heel veel huisartsen de oproep voor de griepprik gebruikt om ook even om die toestemming voor gebruik van het LSP te vragen. En blijkbaar hebben heel veel patiënten gedacht: als ik dan toch naar de praktijk ga voor die griepprik, dan kan ik net zo goed meteen even die toestemming geven inderdaad.

Ondertussen is ook driekwart van de huisartspraktijken en 83 procent van de openbare apotheken op het LSP aangesloten. Een woordvoerder van VZVZ stelt dat hieruit blijkt dat zorgverleners het nut van het LSP inzien. De overgrote meerderheid in ieder geval wel dus. En de burgers krijgen het ook door. De uitspraak van die rechtszaak wachten we ondertussen met spanning af. Maar ik vraag me wel af of de nog aanwezige voorraad ‘EPD Nee’-flyers nog heel erg zal slinken.

Delen