Erg hè

Steeds meer mensen hebben een achterstand bij het betalen van hun zorgpremie, zo blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Hoewel ik niet ontken dat dit een zorgwekkende ontwikkeling is, vraag ik mij wel af in hoeverre de krant hierbij eenzijdigheid in berichtgeving te verwijten valt. Want waarom staat er niet: Steeds meer mensen hebben een achterstand bij het betalen van de boodschappen? Van hun energierekening? Van de sportclub voor hun kinderen? Dagelijks brood, energie om eten te koken en je huis te verwarmen en lichaamsbeweging zijn even onmisbaar in een mensenleven als gezondheidszorg. En ik durf best de stelling aan dat de mensen die achterlopen met het betalen van hun zorgpremie dezelfde mensen zijn die over de hele linie in de financiële problemen zitten.

Ik weet het, de gezondheidszorg is een populair thema in relatie tot de komende verkiezingen. Dat is ook terecht. En de verhoging van het eigen risico is een enorm probleem voor diegenen die er financieel het slechtst voorstaan. Maar is het niet een beetje gemakkelijk om die gezondheidszorg eruit te lichten, te verbijzonderen en aan te wijzen als ‘de’ oorzaak van het feit dat mensen in de financiële problemen komen?

Ik denk dat de realiteit complexer is. Dat politici armoede in Nederland als thema niet concreet durven aan te pakken kan ik mij voorstellen. Het aantal armen in ons land is gelukkig te gering om er substantiële zetelwinst uit te kunnen halen. En degenen die niet tot de arme groep behoren, zijn best bereid om “Erg hè” te roepen, maar zullen minder bereid zijn zelf een veer te laten. Van kranten verwacht ik echter dat ze nieuws in de juiste context plaatsen.

Delen