Erg hè
Steeds meer mensen hebben een achterstand bij het betalen van hun zorgpremie, zo blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Hoewel ik niet ontken dat dit een zorgwekkende ontwikkeling is, vraag ik mij wel af in hoeverre de krant hierbij eenzijdigheid in berichtgeving te verwijten valt. Want waarom staat er niet: Steeds meer mensen hebben een achterstand bij het betalen van de boodschappen? Van hun energierekening? Van de sportclub voor hun kinderen? Dagelijks brood, energie om eten te koken en je huis te verwarmen en lichaamsbeweging zijn even onmisbaar in een mensenleven als gezondheidszorg. En ik durf best de stelling aan dat de mensen die achterlopen met het betalen van hun zorgpremie dezelfde mensen zijn die over de hele linie in de financiële problemen zitten.
Ik weet het, de gezondheidszorg is een populair thema in relatie tot de komende verkiezingen. Dat is ook terecht. En de verhoging van het eigen risico is een enorm probleem voor diegenen die er financieel het slechtst voorstaan. Maar is het niet een beetje gemakkelijk om die gezondheidszorg eruit te lichten, te verbijzonderen en aan te wijzen als ‘de’ oorzaak van het feit dat mensen in de financiële problemen komen?
Ik denk dat de realiteit complexer is. Dat politici armoede in Nederland als thema niet concreet durven aan te pakken kan ik mij voorstellen. Het aantal armen in ons land is gelukkig te gering om er substantiële zetelwinst uit te kunnen halen. En degenen die niet tot de arme groep behoren, zijn best bereid om “Erg hè” te roepen, maar zullen minder bereid zijn zelf een veer te laten. Van kranten verwacht ik echter dat ze nieuws in de juiste context plaatsen.
1 reactie
Het ontgaat FvW blijkbaar dat zorgpremies en verplicht eigen risico worden gerekend tot de belastingen. Het zijn verplicht af te dragen lasten. Dit in tegenstelling tot voeding, water, huur, energie, vakanties, kleding e.d.
Bedenk dat verzekeraars nu al komen met betalingsregelingen voor het verlicht eigen risico voor verplicht verzekerden die bij aanvang al weten dat zij dit vol zullen maken. Wat was ook weer de bedoeling van dit eigen risico? Wat een “frame”” .
Het is een doorzichtige belastingheffing en afwenteling van kosten op de gebruikers. Hans Hoogervorst noemde het omgekeerde solidariteit; arm met rijk en ziek met gezond. Dat “frame” pakte niet lekker en is ook niet blijven hangen.
Terecht dat FvW het breder wil trekken. Het macrobeslag van de Nederlandse Overheid op de burger is het hoogste ter wereld: 60.3%. Hoger dan de beruchte Scandinavische landen.
Dit macrobeslag omvat alle verplicht af te dragen belastingen, heffingen, premies e.d. Ook de verborgen belastingen als grondprijs door gemeente en provincie. Ook kijk en luistergeld.
De lasten zijn verder ongelijk verdeeld. Hans Hoogervorst ging er prat op dat met invoering van het Systeemmodel Zorgstelsel 2006 er sprake was van omgekeerde solidariteit: arm werd solidair met rijk: dat was immers het impliciete gevolg van de invoering van een gelijke nominale premie voor iedereen. Lagere inkomens werden deels gecompenseerd met een zorgtoeslag. Die zorgtoeslag wordt nu de komende jaren afgebouwd. Iedere inwoner in dit land draagt dan zijn eigen zorgkruis. Geheel naar CDA en VVD ideologie. De Heilige Graal is binnen.
De arme groep is veel groter dan FvW denkt. Dat deze groep zich niet mobiliseert is door vele deskundigen al verklaard: ze hebben geen economische macht. Hebben geen toegevoegde waarde voor de economie in de ogen van de beleidsmakers en politici.
De grootste publieke criticaster van het huidige beschavingsmodel in Nederland, sinds de jaren negentig, is Marcel van Dam.
Zijn analyses worden netjes gepubliceerd. In de juiste context.
Trek het maar breder Frank. Goed idee.
Milton Friedman is je voorgegaan.
ANH Jansen
25 juli 2012 / 12:56