‘Eruit flikkeren’

Een interessante tweet van Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) eind vorige week: ‘Verpleeghuis gesloten vanwege mishandeling. Toen de SP daarover rapport schreef, was dat laster. Inspectie moet bestuur eruit flikkeren.’ Ik vroeg haar via Twitter waarom de Inspectie voor de Gezondheidszorg dit zou moeten doen, het is immers haar taak niet. Het antwoord liet niet lang op zich wachten: ‘Nog niet, al meerdere keren voorgesteld om dat te regelen. Nu kan staatssecretaris er niet meer omheen lijkt me.’

Ik vraag mij af of dit de conclusie is die staatssecretaris Veldhuizen van Zanten (VWS) zal trekken uit de commotie die is ontstaan op de verpleegafdeling van een woonzorgcentrum in Amsterdam. De Inspectie vermoedt dat daar sprake is van geestelijke en lichamelijke mishandeling van bewoners. “Zo erg heb ik het nog nooit meegemaakt”, reageert Veldhuizen van Zanten, “ik schrik ervan dat dit kan.”

Bij dat schrikken zal zij het niet laten. Renske Leijten heeft gelijk als zij stelt dat dit om gerichte actie vraagt. Maar niet de actie die zij voorstelt. Als medewerkers in de fout gaan, is het bestuur verantwoordelijk. Treedt dat niet adequaat op, dan hoort de raad van toezicht het bestuur hierop aan te spreken. Blijft ook dit uit, dan is verscherpt toezicht door de Inspectie aan de orde, of eventueel de gang naar de rechter. In dat laatste geval dienen zowel de bestuurders als de toezichthouders zich te verantwoorden voor de rechter en die kan dan ontslag eisen en een straf opleggen. Niet de Inspectie, want die is toezichthouder en geen rechter. Ze kan getuigen in de rechtszaak, maar dient niet het eindoordeel uit te spreken.

Delen