Ervaring

Vijftien jaar geleden maakte ik een reportage op een afdeling voor spoedeisende hulp in een Brabants ziekenhuis. Een van de patiënten was een jongen die met bebloed hoofd, een gezwollen vuist en een gewond been in een rolstoel werd binnengebracht door een weinig spraakzame vriend. De co-assistent, die er als eerste op af werd gestuurd, vroeg de jongens wat er gebeurd was, maar kreeg geen antwoord. Dus werd de vraag nog eens herhaald, waarbij de bijna-dokter uitlegde dat het voor de behandeling van belang was te weten hoe de verwondingen waren ontstaan. Het bleef lang stil. Totdat in-eens boos en in onvervalst Brabants uit de rolstoel klonk: “Hoe begint
unnen oorlog? Da wit toch ok gin mens?!”

De co uit bovenstaand voorbeeld had nog niet genoeg ervaring om van het protocollenpad te durven afwijken en bleef een keurig lijstje met vragen afvuren, hetgeen de patiënt alleen maar bozer maakte en bovendien minder spraakzaam. Een ervaren verpleegkundige, die later door de co werd gestuurd, kwam een stuk verder. Snel de situatie overziend, zei de verpleegkundige: “Je mag officieel niks drinken vóór de dokter een diagnose heeft gesteld, maar volgens mij ben jij toe aan een bakkie. Daar ga ik eerst eens voor zorgen.” Vervolgens begon hij al babbelend over ‘iets te enthousiast carnaval vieren’ de wond schoon te maken en binnen 5 minuten kwam het verhaal van de jongens er als vanzelf uit.

Het schiet ook niet op als je blijft zitten met een geagiteerde patiënt

Het is maar goed dat achteraf bleek dat er geen narcose nodig was, want dan had de verpleegkundige natuurlijk op zijn donder gekregen met z’n bakkie koffie, qua protocol. Maar, zei de verpleegkundige: “Ik had helemaal niet de indruk dat er een operatie nodig was. Die knaap had te veel gedronken en had gewoon een babbel en een pleister nodig. Natuurlijk loop je een mini-risico, maar het schiet ook niet op als je blijft zitten met een geagiteerde patiënt.”

Ik wens jullie toe dat je in de toekomst als werkzaam zorgprofessional, op cruciale momenten, ook zo op je ervaring durft te vertrouwen. Maar voor nu wens ik jullie vooral fijne feestdagen en een relaxte vakantie toe.

Delen