Euronorm

Nu we over de volumenorm voor medisch specialistische zorg al een poosje niet meer zo veel horen, introduceert zorgverzekeraar Achmea de euronorm. Deze zorgverzekeraar wil aanbieders van medisch specialistische zorg vanaf 2014 alleen nog contracteren als zij een omzetgrens van minimaal 150.000 euro behalen.

Reacties vanuit het veld blijven natuurlijk niet uit bij zo’n bericht. De reactie bijvoorbeeld dat zorgvernieuwing onmogelijk wordt bij dergelijk beleid. Grappig genoeg een reactie van een ggz-aanbieder die zich richt op jeugdzorg. Geen medisch specialistische zorg dus. Of de reactie dat het met dit beleid heel moeilijk wordt om als eenmans fysiotherapiepraktijk nog een contract te krijgen bij deze zorgverzekeraar. Verricht een fysiotherapeut medisch specialistische zorg? Ik mag toch hopen van niet.

Zo kan ik nog even doorgaan. Het opmerkelijke feit doet zich voor dat de meeste reacties komen van mensen die zelf niet in het medisch specialistische circuit actief zijn. Dat mág hoor, maar je hebt er zo weinig aan. Degenen die wel medisch specialistische zorg leveren, houden hun mond. Zouden zij aan het rekenen zijn of ze die anderhalve ton wel halen? Het zullen vooral de start-ups onder de zelfstandige behandelcentra zijn die dit (nog) niet doen. En die blijft Achmea gewoon contracteren, stelt het. Tenminste, als ze aantonen dat ze iets bieden dat vernieuwend is. Op nog meer aanbieders van al bestaand aanbod zit het niet te wachten. U wel zegt u? Dan liegt u, of bent u op zijn minst de uitzondering. Het merendeel van de patiënten laat zich klakkeloos naar de medisch specialist sturen die de huisarts voorstelt.

Delen