Euronorm
Nu we over de volumenorm voor medisch specialistische zorg al een poosje niet meer zo veel horen, introduceert zorgverzekeraar Achmea de euronorm. Deze zorgverzekeraar wil aanbieders van medisch specialistische zorg vanaf 2014 alleen nog contracteren als zij een omzetgrens van minimaal 150.000 euro behalen.
Reacties vanuit het veld blijven natuurlijk niet uit bij zo’n bericht. De reactie bijvoorbeeld dat zorgvernieuwing onmogelijk wordt bij dergelijk beleid. Grappig genoeg een reactie van een ggz-aanbieder die zich richt op jeugdzorg. Geen medisch specialistische zorg dus. Of de reactie dat het met dit beleid heel moeilijk wordt om als eenmans fysiotherapiepraktijk nog een contract te krijgen bij deze zorgverzekeraar. Verricht een fysiotherapeut medisch specialistische zorg? Ik mag toch hopen van niet.
Zo kan ik nog even doorgaan. Het opmerkelijke feit doet zich voor dat de meeste reacties komen van mensen die zelf niet in het medisch specialistische circuit actief zijn. Dat mág hoor, maar je hebt er zo weinig aan. Degenen die wel medisch specialistische zorg leveren, houden hun mond. Zouden zij aan het rekenen zijn of ze die anderhalve ton wel halen? Het zullen vooral de start-ups onder de zelfstandige behandelcentra zijn die dit (nog) niet doen. En die blijft Achmea gewoon contracteren, stelt het. Tenminste, als ze aantonen dat ze iets bieden dat vernieuwend is. Op nog meer aanbieders van al bestaand aanbod zit het niet te wachten. U wel zegt u? Dan liegt u, of bent u op zijn minst de uitzondering. Het merendeel van de patiënten laat zich klakkeloos naar de medisch specialist sturen die de huisarts voorstelt.
18 reacties
Ik snap dat het fijn is om een twitterbaar zinnetje in een stukje te zetten, maar om eerst zelf mensen (‘u’) iets in de mond te leggen, en dan te zeggen dat ‘u’ liegt, dat is wel een heel grote ehm… u-bocht.
patient2punt0
26 juni 2013 / 11:34Toch krijg ik de indruk dat “u” zich aangesproken voelt…
Frank van Wijck
26 juni 2013 / 11:41Ook ik ben ‘een kleintje’ in het onderhandelingsveld met de zorgverzekeraar want ik ben huisarts en haal niet zulke omzetten. Toch verricht ik ‘specialistische zorg’ want ik verricht in mijn eigen praktijk sterilisaties bij mannen: kwalitatief goed beleid waar patiënt & dokter goede ervaringen mee hebben en dat bewezen goedkoop is.
En daar zit dus precies mijn frustratie m.b.t.de zorgverzekeraar.
In het verleden heb ik geprobeerd onderhandelingen over een goede vasectomietarief te voeren met een (andere) zorgverzekeraar. Deze haalt de neus op voor mijn aantallen (en dus omzet). Voor de zorgverzekeraar ben ik niet interessant. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd…! Zolang deze uitdrukking kan blijven gelden in de zorg wordt het m.i. nooit iets met kostenreductie in de gezondheidszorg ben ik bang.
http://www.devasman.nl
Jurriën Wind
26 juni 2013 / 13:52Het is zeer de vraag of met dit systeem geen kostenreductie te bewerkstelligen valt. Je hebt het over een laagcomplexe ingreep waarvoor heel eenvoudig een “productiestraat” in te richten is. Je kunt die op een beperkt aantal plaatsen in het land aanbieden, want het gaat om een ingreep die je als patiënt maar eens in je leven ondergaat. Zo’n productiestraat kan hoge productieaantallen halen, zodat de zorgverzekeraar met zo’n aanbieder goede prijsafspraken kan maken. Bovendien hoeft hij niet met de talloze nu bestaande aanbieders op dit gebied contractafspraken te maken. En hij hoeft niet met al die aanbieders het factureringsproces te doen, wat aanzienlijk scheelt in administratie.
Frank van Wijck
26 juni 2013 / 16:33en de leuze “zorg dichtbij de patiënt georganiseerd” blijft een mooi verkooppraatje….
Frank rijkt precies de argument aan waarom innovatie in de huisartsenzorg amper op gang komt.
G K Mitrasing
26 juni 2013 / 17:08Natuurlijk is met dit systeem kostenreductie te bewerkstelligen alleen wil de zorgverzekeraar daar niet aan. Ik ben ‘kleinschalig’, vertegenwoordig geen groot kapitaal (of omzet) maar mijn ideeën zijn daarom niet minder goed…..! Hele goede ideeën leven er in het veld. Die alleen ‘bij het grootkapitaal’ onder de (juiste) aandacht te brengen is verdraaid lastig. Deze ingreep kan weg uit het dure ziekenhuis net zoals vele andere: substitueren naar de 1e lijn. Durven doen!
Jurriën Wind
26 juni 2013 / 17:42Natuurlijk komt substitutie naar de eerste lijn niet op gang als jullie je als dwergen blijven gedragen. Op 7.866 kleinschalige aanbieders die allemaal op individuele basis kleine medisch specialistische verrichtingen willen doen zit inderdaad geen enkele zorgverzekeraar te wachten. De innovatie die van jullie verwacht wordt, speelt zich af in de chronische zorg.
Frank van Wijck
26 juni 2013 / 19:44“Dwergen, ZN zit niet op jullie te wachten. ”
Aldus FvW.
“Innoveer in de chronische zorg”.
“U liegt” als u denkt dat ZN op nog meer van u zit te wachten.
” Het merendeel van de patiënten laat zich klakkeloos naar de medisch specialist sturen die de huisarts voorstelt. ”
Meneer van Wijck, gaat het verder wel goed met u?
Ik ben innovatief; ik heb een bedrijfje opgericht dat zich bezig houdt met dreigende burnout bij gezondheidsjournalisten.
Mijn omzet bedraagt omgeveer 100 euro.
Jammer dat Achmea mijn initiatief niet wil belonen. Vindt u niet?
E.Kriek
26 juni 2013 / 20:08Innovatie in de chronische zorg? Lamenielache. Wat zich daar al aan innovatie afspeelt ligt op het gebied van management, documentatie, enwat ik altijd maar noem “administratieve kwaliteit”. Geneeskundig echter noppes. Daarbij; je zult vanzelf zien wat voor een pathologie je gaat krijgen wanneer je (zoals Achmea) de niet-chronische zorg weer het ziekenfondsabonnement geeft. En die pathologie niet alleen bij de patient maar ook in de huisartsenzorg; zelfstandig praktijkhoudend huisartsen verdwijnen, en daar komen per huisarts 2 huisartsen, 2 PA/NP’s, en 3 extra administratieve krachten voor terug. Men heeft kennelijk nog steeds geen idee hoe hard en snel en efficient de huisarts nu al werkt. Als met de voorgenomen ” innovatie” geen doelmatigheid bereikt wordt moet het dus wel om de macht gaan. Is die er eenmaal voldoende, dan pas zul je basispakket uitgekleed, eigen risico verhoogd, en/of dure behandelingen uigezonderd zien worden (dat laatste probeert men nu al). En overal kun je je dan apart voor bijverzekeren, uiteraard…
Geert Smit
26 juni 2013 / 20:26@Kriek: Met mij gaat het prima hoor. Je kunt hooguit vaststellen dat ik wat feller uithaal naarmate ik grotere onzin tegenkom, maar van burnout is volstrekt geen sprake. Ik hoop dan ook dat je voor je zorgvernieuwende initiatief je reguliere praktijk nog niet gesloten hebt. Aan mij zul je die anderhalve ton voorlopig niet verdienen.
Frank van Wijck
26 juni 2013 / 20:43En ik ben het volkomen met je eens hoor.
Er wordt te veel onzin uitgekraamd over de zorg door mensen die ook nog eens hun boterham eraan verdienen.
E.Kriek
26 juni 2013 / 21:44Klakkeloos? Dat denkt de Hofnar der Zorgverzekeraars maar. Valt me alleszins mee dat hij ons geen gupjes noemt.
G K Mitrasing
26 juni 2013 / 21:55Dit is net als bij de wat goedkopere sportprogramma’s of Tv-journalistiek van 5e en 6e zender: het lijkt meer om de mening en het ego van de interviewer / journalist te gaan dan om degene die de reactie geeft. Jammer.
Jurriën Wind
26 juni 2013 / 22:02Ik zou het op zeer op prijs stellen als de discussie hier wat minder op de man ging en wat meer op de inhoud. En Frank, ik zou het ook zeer op prijs stellen als jij onze lezers en bezoekers (zorgprofessionals en patiënten) met wat meer respect zou behandelen. Wie de knuppel in het hoenderhok gooit, kan verwachten dat er reacties komen. Dat jij daar dan weer op reageert, staat je geheel vrij, maar ik zou hier graag en andere toon zien.
Marjan Enzlin, hoofdredacteur.
marjan enzlin
26 juni 2013 / 23:41Het wordt tijd dat er een onderzoek komt naar de medische missers, medische fouten en misbruik van artsen. Geen onderzoek, geen excuses, geen schadevergoedingen maar wel fraude in medische dossiers. De hedendaagse arts belazert je nog steeds met smoesjes, bedrog en fraudes, stuurt je van het kastje naar de muur, schrijft zinloze medicijnen voor, doet zinloze operaties, belazert en koopt Klachtencommissies, Tuchtcolleges en pers om, intimideert door te zeggen dat je er mee moet stoppen of er maar mee moet leren leven, of dat het anders door een hersteloperatie erger kan worden, of dat als je een klacht indient bij het tuchtcollege je niet meer door artsen wordt geholpen.
Er komt zeker geen goed onderzoek en geen excuses, doofpot. Mensen worden opzettelijk gek verklaard en opgesloten in inrichtingen of in de WAO-WIA geschopt. Fraudes, intimidaties, bedreigingen, ruzie zoeken, misleiden, daar zijn artsen wel goed in.
Bij artsen zijn het zeker geen incidenten maar een structureel probleem, het gebeurd niet door een enkeling maar door ALLE artsen. Het liegen en bedriegen bij medische missers gaat gewoon door ondanks de mooie praatjes, programma’s en persberichten. Het veel grotere en ernstigere probleem van artsenmisbruik zoals het niet melden en herstellen van medische missers wordt nog steeds artsen ontkend en gebagatelliseerd. Artsenmisbruik is een veel groter probleem dat iedereen aangaat.
Daarom wordt het tijd dat er ook een onafhankelijke onderzoekscommissie komt die onderzoek doet naar de foute werkwijze van de artsen, hun misbruik en seksueel misbruik in het verleden en heden.
3000 doden en duizenden met blijvend letsel per jaar en dan OPZETTELIJK geen herstelbehandeling en geen schadeafwikkeling is crimineel, a-sociaal en onprofessioneel
dubosi
27 juni 2013 / 00:07@Marjan: Je hebt volkomen gelijk. Bedankt dat je me hierop wijst.
Frank van Wijck
27 juni 2013 / 08:31Dit beleid van Achmea is de nekslag voor menig vrijgevestigd psychiater. Kleinschalige eenpitters, soms in deeltijd zelfstandig en deels aan een instelling verbonden. Vanuit hun setting, die met veel privacy omgeven is, leveren zij vaak uitstekende zorg. Beter dan menig onoverzichtelijk groot en onpersoonlijk GGZ conglomeraat, waar je maar moet gissen wie, en met welke deskundigheid, jouw patiënt gaat behandelen. En of je er nog ooit wat over terg gerapporteerd krijgt.
Achmea kon ik al nooit betrappen op committment aan kwaliteit. Echt een klassieke schadeverzekeraar.
Rob Schonck
28 juni 2013 / 13:46@ Schonck, ik vrees dat je de boodschap mist.
Jouw vrijgevestigd psychiater die onterecht pretendeert kwaliteit te leveren, is een bedreiging voor de Achmea- verzekerden.
Die psychiater is een dwerg, waar Achmea echt niet op zit te wachten.
Jij ook, trouwens.
Machtmea?
http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Michael-van-Balken/Blogbericht-Michael-van-Balken/134029/Machtmea.htm
Calimero-gedrag.
Achmea zelf niet transparant?
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/06/27/achmea-verzwijgt-beloning-topbestuurders/
Ga zelf eens lekker langs bij die psiech van je!
E.Kriek
28 juni 2013 / 20:51