Even afstand nemen

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Te midden van alle discussie en onzekerheid die gisteren volgden op het ‘nee’ van de Eerste Kamer tegen de wijziging van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet, viel weinig serieuze berichtgeving te bespeuren. De speculatie had de overhand en die richtte zich vooral op de vraag of Edith Schippers aanblijft en of het kabinet wel of niet valt als ze dit niet doet.

Twee mensen hielden het hoofd koel en boden waardevol commentaar door een stapje verder te kijken. De eerste was hoogleraar Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij zei: “Kennelijk heeft de landelijke politiek maximaal vertrouwen in zichzelf en minimaal vertrouwen in de andere volksvertegenwoordigers.” Hiermee doelde hij op de situatie dat op het niveau van gemeenteraden en provinciale staten is vastgelegd dat stemgerechtigden stemonthouding betrachten in situaties van persoonlijke betrekkingen of (schijnbaar) tegenstrijdige belangen, maar in de Eerste Kamer niet.

De tweede was oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas, Die zei: “Hou op met achterkamertjes, het wetsvoorstel ligt in de prullenbak. Accepteer je verlies.” Een harde, maar wel terechte boodschap aan Edith Schippers. De drammerigheid waarmee ze stante pede een oplossing afdwingt voor de nu ontstane situatie verdient geen schoonheidsprijs. Ze zegt weliswaar ‘niet zo van deadlines’ te zijn, maar dat is niet bepaald de indruk die ze wekt.

Wie een winnaar wil zijn, moet ook met verlies kunnen omgaan en bereid zijn daaruit lering te trekken. Dit vraagt om afstand nemen, analyseren wat er is gebeurd en daaruit concluderen wat het precies is dat je anders moet doet om je doelen de volgende keer wél te behalen. Dat is niet wat we hier zien gebeuren.

3 Reacties Reageer zelf

 1. Hans Nobel
  Geplaatst op 18 december 2014 om 21:54 | Permalink

  Zeg Frank, wie heeft deze wijze en genuanceerde tekst voor je geschreven? 😉 Doe dat vooral vaker.

  Zo’n meditatieve blog tussen alle onrust en propagandaslagen op de ZorgMarkt, bij een structureel gemis aan onbevooroordeelde journalistieke duiding, zo’n blog kunnen we zeker gebruiken…….

 2. Job Klaver
  Geplaatst op 18 december 2014 om 23:07 | Permalink

  Interessant hoe de media meer geinteresseerd zijn in het bezweren van de crisis dan in het wetsvoorstel zelf.
  Minister: hoezo Vrijheid en Democratie? Machtspolitiek! Na alle problemen rond IGZ, NZA, het voortijdig afschieten van het “experiment” met de vrije tarieven voor tandartsen, etc., past maar één keus….

 3. anh jansen
  Geplaatst op 18 december 2014 om 23:54 | Permalink

  http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering

  Brief over de gevolgen van het verwerpen van het wetsvoorstel marktordening in de gezondheidszorg door de Eerste Kamer

  Indiener: M. (Mark) Rutte, minister van Algemene Zaken

  18-12-2014

  Download bijgevoegd document(DOC)

  -Zo gaat dat in dit land. Linksom of Rechtsom of desnoods door de kruipruimte; de Regering zal haar zin doordrijven om de door haar ambtenaren gestelde doelen te behalen.

  Maar FvW mag rustig afstand nemen. Neem gerust een wat afstand. Neen, nog een paar kilometer naar achteren. Neen, nog wat meer……….neen, neem rustig nog wat meer afstand……..

  Frank? Frank?

  Goed zo. Dat is voldoende afstand.

  Bedenk dat de 1 miljard euro besparing voornamelijk is berekend op basis van inperking grensoverschrijdende planbare zorg; dat beliep vorig jaar een 650 miljoen euro en is snel stijgende wegens de wachtlijsten en gebrekkige tekortschietende kwaliteit die de verzekeraars voor hun verzekerden sinds 2006 inkopen.

  Deze VVD/PvdA Regering wil een hek om Nederland zetten. Een virtueel hek. Dan lijkt het nog steeds alsof Nederland een open economie en een democratie is.