Even geduld a.u.b

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

‘Geacht kabinet, concentreer niet louter op de zorgkosten’, schrijven Mikkel Hofstee en Kees van Laarhoven in een opiniestuk in NRC Handelsblad. Het is juist de leefomgeving die moet worden aangepakt om de gezondheid van mensen te bevorderen, waarschuwen ze.

Dat weet het kabinet ook wel, getuige deze zin uit de zorgparagraaf van het coalitieakkoord: ‘(We moeten) breder kijken naar gezondheid: onderwijs, sport, huisvesting, bestaanszekerheid en leefomgeving dragen allemaal bij.’ Een terechte boodschap, want voor het bevorderen van de gezondheid van mensen, is investeren in gezondheidszorg het paard achter de wagen spannen. Wat dit betreft schrijven Hofstee en Van Laarhoven dus niets wat het kabinet niet zelf ook al op het netvlies heeft.

‘Misschien is het goed om de nieuwe bewindslieden heel even de kans te gunnen om te laten zien wat ze waard zijn’

Verder spreken de auteurs zichzelf tegen als ze eerst stellen ‘alsof zorgprofessionals onzinnige zorg uitvoeren’ en vervolgens verwijzen naar de zinnige zorg discussie. Natuurlijk is sprake van onzinnige zorg, dat weten zorgprofessionals zelf ook. Het blijkt alleen zo moeilijk om er paal en perk aan te stellen. Juist vandaar die zinnige zorg discussie.

Maar afgezien van dit alles: het kabinet zit er nog geen week. Misschien is het goed om de nieuwe bewindslieden heel even de kans te gunnen om te laten zien wat ze waard zijn. Dat zij werk moeten maken van de punten die Hofstee en Van Laarhoven benoemen weten ze zelf ook wel. Eerst maar even kritisch volgen dus.

2 Reacties Reageer zelf

 1. V. van Nederveen.
  Geplaatst op 17 januari 2022 om 13:14 | Permalink

  Misschien kan de ziekenhuiszorg zichzelf ook kritischer bekijken en blijven bekijken = volgen.
  In het belang van tenminste alle patiënten.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 17 januari 2022 om 13:18 | Permalink

  Dat ben ik zonder meer met je eens. De lobby nu vanuit de ziekenhuiswereld om het hoofdlijnenakkoord medisch specialistische zorg ‘on hold’ te zetten getuigt echter niet van heel grote bereidheid om dit te doen.