Even geduld a.u.b.

“Dan kan hij lang wachten”, lees ik op Twitter als reactie op het bericht dat Erik Gerritsen (secretaris-generaal van het ministerie van VWS) hunkert naar de eerste patiënt die van huisarts verandert omdat de vorige geen digitale consulten deed. Ik vraag me af of dit zo is, want ik denk dat veel mensen wel degelijk behoefte hebben aan eHealth. Het feit dat Nederland achterloopt in de toepassing ervan, bewijst toch vooral dat er andere landen zijn waar eHealth al wel op veel grotere schaal wordt toegepast en dat er dus ook in Nederland groeiruimte voor is.

Het probleem is dat op dit moment veel mensen nog niet weten welke mogelijkheden met eHealth bestaan, deels omdat veel behandelaars nog terughoudend zijn om het aan te bieden. Bij dit laatste speelt natuurlijk een rol dat de regelgeving soms behoorlijk in de weg zit. Gerritsen erkent dit probleem ook en geeft aan dat zijn ministerie bezig is om die regelgeving waar nodig structureel te veranderen.

eHealth is geen dogma, maar een interessante optie voor mensen die dat willen

Ondertussen toont Buurtarts.nl zich bijzonder kritisch over de oproep van Gerritsen om eHealth op te stoten in de vaart der volkeren. Het ziet er een onderliggend ‘heilig geloof’ in van de patiënt als regisseur van zijn zorg. En het noemt dit ‘schokkend’ omdat de meest kwetsbaren niet in staat zijn tot zelfregie en omdat daarop toch inzetten dus zou leiden tot een tweedeling die de ‘cannots’ in de kou zet. Maar dat is natuurlijk onzin, want eHealth is geen dogma waaraan iedereen zich moet conformeren. Het is een interessante optie voor mensen die dat willen. Degenen achter Buurtarts.nl willen duidelijk niet. Prima, maar dan deel ik wel de wens van Gerritsen dat zich snel de eerste patiënt meldt die een deur verder wil kijken.

Delen