Even geduld a.u.b.
“Dan kan hij lang wachten”, lees ik op Twitter als reactie op het bericht dat Erik Gerritsen (secretaris-generaal van het ministerie van VWS) hunkert naar de eerste patiënt die van huisarts verandert omdat de vorige geen digitale consulten deed. Ik vraag me af of dit zo is, want ik denk dat veel mensen wel degelijk behoefte hebben aan eHealth. Het feit dat Nederland achterloopt in de toepassing ervan, bewijst toch vooral dat er andere landen zijn waar eHealth al wel op veel grotere schaal wordt toegepast en dat er dus ook in Nederland groeiruimte voor is.
Het probleem is dat op dit moment veel mensen nog niet weten welke mogelijkheden met eHealth bestaan, deels omdat veel behandelaars nog terughoudend zijn om het aan te bieden. Bij dit laatste speelt natuurlijk een rol dat de regelgeving soms behoorlijk in de weg zit. Gerritsen erkent dit probleem ook en geeft aan dat zijn ministerie bezig is om die regelgeving waar nodig structureel te veranderen.
eHealth is geen dogma, maar een interessante optie voor mensen die dat willen
Ondertussen toont Buurtarts.nl zich bijzonder kritisch over de oproep van Gerritsen om eHealth op te stoten in de vaart der volkeren. Het ziet er een onderliggend ‘heilig geloof’ in van de patiënt als regisseur van zijn zorg. En het noemt dit ‘schokkend’ omdat de meest kwetsbaren niet in staat zijn tot zelfregie en omdat daarop toch inzetten dus zou leiden tot een tweedeling die de ‘cannots’ in de kou zet. Maar dat is natuurlijk onzin, want eHealth is geen dogma waaraan iedereen zich moet conformeren. Het is een interessante optie voor mensen die dat willen. Degenen achter Buurtarts.nl willen duidelijk niet. Prima, maar dan deel ik wel de wens van Gerritsen dat zich snel de eerste patiënt meldt die een deur verder wil kijken.
4 reacties
Er is bij veel patiënten en -organisaties duidelijk weerstand tegen e-health, en ik begrijp dat ook wel. Veel mensen hebben het idee dat het enorm gepusht wordt vanuit VWS (en wat zit daar weer achter? De lobby van Philips?), maar dat het weinig bijdraagt aan de kwaliteit van de zorg, en eigenlijk een verkapte vorm van bezuinigen is.
Hans Koevoet
10 augustus 2017 / 12:16Natuurlijk is het deels een manier om te bezuinigen op de zorguitgaven en de wens om dit te doen lijkt mij gelet op de verwachte groei van die uitgaven (zie het nieuwe trendscenario van het RIVM) ook volkomen legitiem. Het lijkt mij ook de verantwoordelijkheid van iedereen – zorgaanbieders en patiënten – om alle middelen die op verantwoorde wijze aan die bezuiniging kunnen bijdragen te omarmen. Het is óf dat óf accepteren dat de reële zorguitgaven in 2040 verdubbeld zijn ten opzichte van 2015.
Frank van Wijck
10 augustus 2017 / 12:32De wens om te bezuinigen c.q. de zorgeuro efficienter te besteden is zeker legitiem, alleen wordt e-health niet op die manier gepresenteerd aan de mensen in het land. Het wordt gebracht als een manier om de zorg te verbeteren, maar dat voelen veel mensen nog niet zo, dús krijg je er een soort wantrouwen tegen.
Hans Koevoet
11 augustus 2017 / 20:10Toch niet onterecht dat het wordt gebracht als een manier om de zorg te verbeteren, want dat is het natuurlijk ook.
Frank van Wijck
12 augustus 2017 / 11:17