Even slikken

Grappig om te zien hoe wisselend de reacties zijn op het bericht dat zorgverzekeraar Achmea en twaalf ziekenhuizen gaan samenwerken voor de inkoop van dure geneesmiddelen. Achmea zelf zegt geld te kunnen besparen met gezamenlijke inkoop. Dat ligt inderdaad voor de hand. Als je voor twaalf ziekenhuizen inkoopt in plaats van voor één, kun je veel meer op de prijs sturen. Die besparing kan nog oplopen naarmate zich meer ziekenhuizen aansluiten.

Hiermee kan het kritiekpunt worden ondervangen dat van een van de deelnemende ziekenhuizen komt, namelijk van het AMC. Een woordvoerder liet in het FD weten dat deelname gevolgen kan hebben voor de onderhandelingen over andere geneesmiddelen. Dit klinkt als koudwatervrees. Het probleem verdwijnt vanzelf naarmate de gezamenlijke inkoop verder wordt uitgebreid. Niet alleen naar meer ziekenhuizen, maar ook naar meer geneesmiddelen. Met andere woorden: door een effectief machtsblok te vormen tegen het machtsblok van de farmaceutische industrie.

De meest zure reactie komt van farmaceutisch bedrijf MSD. Het gaat alleen om de kosten, stelt een woordvoerder. Wij leveren ook ondersteuning, bijvoorbeeld om therapietrouw te bevorderen en verspilling te voorkomen. De vraag is hoe erg het zou zijn als die ondersteuning door kostendruk op de tocht komt te staan. Ondersteuning op deze gebieden is immers juist waarvoor apothekers bedoeld zijn. Zij zullen graag klaarstaan om dit stokje over te nemen van de farmaceutische industrie, voor zover ze deze dienst niet nu al leveren. Het is immers die kennisdeling die hun meerwaarde bepaalt, niet het over de toonbank schuiven van het doosje.

Delen