Expertise

Gisteren twee interviews met mensen die vertelden wat er op het moment niet goed gaat in hun stukje van de zorg. Onafhankelijk van elkaar zeiden ze aan het einde van het gesprek: “Het kan erger, je kunt ook bij de NZa werken”. Heel herkenbaar, je zult maar op een feestje antwoord moeten geven op de vraag: “Zeg, wat voor werk doe jij eigenlijk?”

Ik wil even één stap verder kijken. Aan de ene kant heb je de inmiddels weggestuurde bestuurders van de NZa en minister Edith Schippers. De kritiek die zij op dit moment over zich uitgestort krijgen, hebben ze aan zichzelf te danken. Aan de andere kant hebben we de mensen die op uitvoerend niveau bij de NZa werken. Deze mensen, die op inhoudelijk niveau invulling geven aan die regels en het toezicht op de naleving ervan, zijn ook vandaag weer aan het werk. Iedereen die in het Catharina-ziekenhuis werkt en desgevraagd moet uitleggen dat daar – ondanks wat de bonden beweren – toch echt een goede werksfeer heerst, weet hoe die mensen zich vandaag voelen. Iedereen die in het Maasstadziekenhuis werkte toen daar het nieuws over de Klebsiella-zaak naar buiten kwam, weet het ook.

Bij die mensen op uitvoerend niveau is veel expertise aanwezig. Aandacht voor behoud daarvan in een tijd van crisis is op zijn plaats.

Delen