Eye-opener

Hoeveel keer in je leven laat je een bovenooglidcorrectie uitvoeren? Als degene die de ingreep uitvoert dit goed doet, waarschijnlijk slechts één keer. In een beperkt aantal gevallen – vooral als je de eerste ingreep al op vrij jonge leeftijd ondergaat – kan een heroperatie aan de orde zijn. Maar dan heb je het echt wel gehad. Eén of twee keer dus. Is het daarvoor belangrijk dat je bij iedere plastisch chirurg in Nederland terecht kunt, in ieder ziekenhuis en in iedere particuliere kliniek in het land? Of is het vooral belangrijk dat je voor deze ingreep terecht kunt bij een behandelaar van wie je zeker weet dat die goede kwaliteit van zorg levert?

Mijn bovenoogleden beginnen het al aardig af te leggen tegen de zwaartekracht. Als ik in de spiegel kijk, zie ik de vellen erbij hangen. Ik zal er een keer aan moeten geloven, zoveel is duidelijk. Hang ik dan het verwende kind uit dat ‘vrije artsenkeuze’ wil? Verdiep ik mij dan zo ver in de kwaliteit van alle plastisch chirurgen in ons land dat ik echt een verantwoorde keuze kan maken? Nee, ik heb er geen moeite mee om dan voor die ene keer in mijn leven af te gaan op de kwaliteitsselectie die al voor mij gemaakt is. En voor zo’n routine-ingreep heb ik niets in een ziekenhuis te zoeken. Daarvoor ga ik liever naar een particuliere kliniek die erin gespecialiseerd is. Ik kan daar sneller terecht, ik word er klantvriendelijk geholpen.

De mond vol hebben over vrije artsenkeuze is mooi. Maar als we werkelijk denken dat we hieraan een zinvolle invulling kunnen geven voor iedere incidentele medische behandeling, sluiten we toch echt onze ogen voor de realiteit.

Delen