Fabeltjeskrant

Ik kan me helemaal voorstellen hoe het gegaan is in de KNMP-bestuurskamer. Hoe de bestuursleden tegen elkaar hebben gezegd: “We zijn dat preferentiebeleid zó beu. We moeten iets bedenken waardoor ze in de toekomst écht niet meer om ons heen kunnen.” En dus zijn in een brainstormsessie allerlei opties voorbij gekomen en zijn uiteindelijk twee kernthema’s overgebleven: personalized medicine en laaggeletterdheid. Met de introductie van personalized medicine wordt de expertise van de apotheker in de toekomst steeds belangrijker. En diezelfde apotheker is de logische keuze om de centrale rol te spelen in de zorgvraag van laaggeletterden, bij wie zoals we weten chronische ziekten verhoudingsgewijs veel vaker voorkomen.

Helaas ziet de KNMP twee dingen uit het hoofd. Het eerste is dat het bepalen van het juiste personalized medicine voor de individuele patiënt primair de taak is van de medisch specialist in samenspraak met die patiënt. Het is trial and error en als de specialist en patiënt er eenmaal uit zijn, blijft een bescheiden rol over voor de apotheker.

Het tweede is dat – helaas – nog geen pil is ontwikkeld tegen laaggeletterdheid. Dat de apotheker tot die tijd een rol speelt voor de laaggeletterde chronische patiënt, is zeker waar. Maar laten we die rol niet overdrijven. Een goede marketingactie in dit kader weet ik ondertussen wel voor de apothekers: een patiënt die trots in de camera kijkt en zegt: “Laaggeletterd? Ik kan lezen en schrijven met mijn apotheker”.

De reacties op www.farmaactueel.nl op de KNMP-toekomstvisie zijn niet bemoedigend. De mooiste komt van mijn trouwe reageerder A.N.H. Jansen: ‘De Fabeltjeskrant is het vakblad van de KNMP’.

Delen