Feelgoodmovie

Wat een prachtig een-tweetje is de video op www.lhv.nl. LHV-voorzitter Steven van Eijck legt steeds een balletje voor het doel, en stapt vervolgens keurig opzij zodat Léon van Halder (directeur-generaal VWS) ze erin kan schieten.

Het onderwerp is de beoogde toename van de eerstelijns diagnostiek, die in een rapport van SAN (centra voor medische diagnostiek) nadrukkelijk dicht bij de patiënt wordt gepositioneerd. Van Halder stelt dat dit helemaal aansluit bij het beleid van minister Edith Schippers. Kan dit een besparing met zich meebrengen? vraagt Van Eijck hoopvol. Nou en of, beaamt Van Halder. En versterkt het de poortwachterfunctie van de huisarts? legt Van Eijck voor. Jazeker, beaamt Van Halder.

Van Eijck complimenteert vervolgens Van Halder: die doorbreekt het domeindenken tussen eerste en tweede lijn door de vraag van de patiënt centraal te stellen. O, maar daar zien de partijen zelf inmiddels ook wel het nut van in, reageert Van Halder enthousiast. Kwaliteit is bij alle aanbieders hoog op de agenda komen te staan, en er is natuurlijk ook een budgettaire noodzaak om meer naar de eerste lijn te halen. De zorg is de enige sector die in deze kabinetsperiode mag groeien, maar dat moet dan wel op verantwoorde wijze gebeuren: op basis van doelmatigheid en beheersbaarheid. En ketenzorg speelt daar een belangrijke rol in, benadrukt Van Halder nog even. Als Van Eijck samenvat dat de nadruk op de eerste lijn dus goed is voor de gezondheid van de burger én voor diens portemonnee, zegt Van Halder enthousiast: “Zo zit dat.”

 

Het lijkt wel alsof Schippers binnen VWS de opdracht heeft gegeven: we gaan iedereen blij maken. Bij mij werkt het: ik werd heel vrolijk van dit filmpje. En inhoudelijk valt op die instemming tussen Van Eijck en Van Halder bovendien niets af te dingen.

Delen