Feest Voor De Democratie
12 september is het weer zover. Dan is het Feest Voor De Democratie. Velen van jullie zijn al druk doende met de voorbereidingen. Want wat doe je aan? Welke kleur staat je het best? En ga je op de fiets of toch maar met de auto? Ik ga lopen, want het stembureau is hier om de hoek. Omdat de voorpret wat mij betreft niet vroeg genoeg kan beginnen, heb ik me gisteren verdiept in de verkiezingsprogramma’s.
Ik heb me voor deze blog even beperkt tot de hoofdstukken ‘gezondheidszorg’. Dan valt op dat alle partijen (behalve de PVV) de AWBZ willen aanpakken. Na de verkiezingen zal waarschijnlijk de verzekerbare zorg daaruit worden overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet. Wonen en zorg worden gescheiden en het PGB blijft bestaan.
Alle partijen willen ook het basispakket aanpakken. Dat mag voortaan alleen ‘noodzakelijke zorg’ bevatten. Maar welke zorg dat precies is, wordt niet gespecificeerd. ChristenUnie en D66 introduceren beiden het ‘zorgsparen’ zodat burgers zelf de hoge zorgkosten in hun laatste levensjaren kunnen betalen. De PvdA introduceert een ‘vermogensbijtelling’. Word je ziek, dan moet je eerst je eigen kapitaal opsouperen. Waarbij het eigen huis overigens niet wordt meegerekend.
Verder is het laatste woord over marktwerking voorlopig nog niet gezegd. Winstuitkering kan bij de meeste partijen niet op enthousiasme rekenen. Was voormalig CDA-minister Ab Klink nog voor, nu keert de partij zich er definitief tegen. De bekostiging op basis van geleverde zorg staat ook in de programma’s onder druk. CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks spreken zich uit voor bekostiging op basis van gezondheidswinst.
Dat betreft allemaal alleen nog het geld. Bekijk ook de voorstellen met betrekking tot onderwijs, kwaliteit van zorg en ethiek in het standpuntenoverzicht.
Wilt reageren op de plannen? Praat mee in de Arts enAuto kiescommissie en mail uw commentaar naar: daanmarselis@artsenauto.nl. Of gebruik twitter: @daanmarselis en @Arts_en_Auto. Uw commentaar zal worden gebruikt voor het samenstellen van een bloemlezing van meningen van de zorgprofessionals zelf.
1 reactie
Wat heeft de burger te zeggen in Nederland?
KP Companje heeft het opgeschreven, onderbouwd en wel; “tussen Volksvertegenwoordiging en vrije markt”” 980 pagina”s. Betaald door Zorgverzekeraars Nederland en VWS. Dus aan de hardheid kan niet worden getwijfeld.
Begin maar achterin; pg 898
“Het Nederlandse bestel van zorg, zorgverzekering en sociale zekerheid is sinds 1880 gevormd vanuit diverse visies”. “Lely, Kuyper, Talma, Aalberse, Veldkamp, Hendriks, Simons, Borst-Eilers, Bomhoff, Hoogervorst en Klink gaven en geven als ministers en staatssecretarissen, betrokken bij Volksgezondheid, ieder op eigen wijze vorm aan het bestel van zorg, verzekering en sociale zekerheid, waarbij de verzekerde werd geacht die keuzes te accepteren.
Of en in welke mate die verzekerde in het verleden invloed op die keuzes kon uitoefenen is nog onderwerp van onderzoek.”
pg 872:
“Markt betekent onder andere concurrentie, calculerend gedrag, uitgaan van het eigen voordeel en strijd om de macht. Dergelijke principes worden, zoals de Instititutional Rational Choice theorie ons leert, ook toegepast door organisaties, instituties en overheidsorganen. In het “n-personenspel” streeft ieder van de deelnemers legitiem naar het verbeteren van de eigen positie, mits de wet niet wordt overtreden en de aanwijzingen van de boven de partijen staande regelaar van het spel worden opgevolgd. In het domein van macht en machtsverhoudingen is het n-personenspel per definitie een “zero-sum game”. Het gewin van de één is het verlies van de ander. Dat is ook het geval op het financiële vlak.
“De mooie woorden die werden gebruikt waren vraagsturing, klantgerichtheid en doelmatigheid. Daarachter lag de strijd tussen aan de ene kant de overheid en aan de andere kant de private partijen.
Het ging over kosten, risico”s, verdiensten, marktaandeel, macht en zeggenschap.”
–Einde pg.
Sinds 1880 worden keuzes gemaakt door anderen dan de burgers van dit land. Maarten Toonder heeft het netjes opgetekend in “” Baas en Bovenbazen”
Daarmee is het Systeemmodel Zorgstelsel 2006 uit de doeken gedaan. En zorgverleners werden zorgaanbieders in een zero sum game; rara wie wint er?
E Schippers kwam met dit rode boekje in de Tweede Kamer als lesmateriaal voor de Tweede Kamerleden. Einde discussie.
Alle partijen spelen dit spel mee. Vandaar dat D66 in 2005 de ommezwaai maakte van publiek stelsel naar privaat stelsel: Roger van Boxtel stemde voor en ging daarna naar Menzis. Van Ursie Lambrechts is sindsdien niets meer vernomen. Die stemde tegen.
Baas en Bovenbaas. Waarop zou je dan moeten stemmen?
ANH Jansen
1 augustus 2012 / 19:13