Feest Voor De Democratie

12 september is het weer zover. Dan is het Feest Voor De Democratie. Velen van jullie zijn al druk doende met de voorbereidingen. Want wat doe je aan? Welke kleur staat je het best? En ga je op de fiets of toch maar met de auto? Ik ga lopen, want het stembureau is hier om de hoek. Omdat de voorpret wat mij betreft niet vroeg genoeg kan beginnen, heb ik me gisteren verdiept in de verkiezingsprogramma’s.

Ik heb me voor deze blog even beperkt tot de hoofdstukken ‘gezondheidszorg’. Dan valt op dat alle partijen (behalve de PVV) de AWBZ willen aanpakken. Na de verkiezingen zal waarschijnlijk de verzekerbare zorg daaruit worden overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet. Wonen en zorg worden gescheiden en het PGB blijft bestaan.

Alle partijen willen ook het basispakket aanpakken. Dat mag voortaan alleen ‘noodzakelijke zorg’ bevatten. Maar welke zorg dat precies is, wordt niet gespecificeerd. ChristenUnie en D66 introduceren beiden het ‘zorgsparen’ zodat burgers zelf de hoge zorgkosten in hun laatste levensjaren kunnen betalen. De PvdA introduceert een ‘vermogensbijtelling’. Word je ziek, dan moet je eerst je eigen kapitaal opsouperen. Waarbij het eigen huis overigens niet wordt meegerekend.

Verder is het laatste woord over marktwerking voorlopig nog niet gezegd. Winstuitkering kan bij de meeste partijen niet op enthousiasme rekenen. Was voormalig CDA-minister Ab Klink nog voor, nu keert de partij zich er definitief tegen. De bekostiging op basis van geleverde zorg staat ook in de programma’s onder druk. CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks spreken zich uit voor bekostiging op basis van gezondheidswinst.

Dat betreft allemaal alleen nog het geld. Bekijk ook de voorstellen met betrekking tot onderwijs, kwaliteit van zorg en ethiek in het standpuntenoverzicht.

Wilt reageren op de plannen? Praat mee in de Arts enAuto kiescommissie en mail uw commentaar naar: daanmarselis@artsenauto.nl. Of gebruik twitter: @daanmarselis en @Arts_en_Auto. Uw commentaar zal worden gebruikt voor het samenstellen van een bloemlezing van meningen van de zorgprofessionals zelf.

Delen