Felle strijd

Bij het overlijden van voetballer Johan Cruijff ging het in de berichtgeving behalve over zijn dood en de herinnering aan zijn illustere carrière vooral ook over het feit dat hij een ‘strijd’ heeft gevoerd tegen zijn ziekte. Op de website over hem wordt zelfs gesproken van een ‘felle strijd’.

Over dat begrip strijd in relatie tot kanker wordt de laatste tijd veel discussie gevoerd, en begrijpelijk. Als kankerpatiënt heb je simpelweg het geluk dat de behandeling aanslaat of de pech dat dit niet zo is. Natuurlijk kun je als patiënt veel doen om tijdens de behandeling je gezondheidstoestand en je balans te bewaken, bijvoorbeeld door een goed voedings- en bewegingspatroon en door te blijven werken als je daartoe in staat bent. Maar van een strijd spreken wekt de suggestie dat meer wordt verwacht van de patiënt. Het was bewonderenswaardig van wielerfanaat Huib Kloosterhuis dat hij afgelopen weekend in de Volkskrant een lans brak voor de opvatting dat opgeven ook een optie is. ‘Vergeet niet om ruimte te maken voor de dood’, schreef hij. En met de dood voor ogen lijkt me dat een belangrijk cadeau dat iemand zichzelf en zijn naasten kan geven.

Kun je bij een ziekte als bij Johan Cruijff welk spreken van strijd?

Léon Collaris noemde het op Twitter een ‘goed en indrukwekkend’ artikel. Hij heeft zelf kanker en houdt hierover een blog bij: www.leonblogt.nl. Niet heroïsch maar menselijk, vol van twijfels, maar ook met ruimte voor humor en levenslust. En muziek. Hij bundelde de blogs tot nu toe in een boek met een cd waarop hij zelf als zanger te horen is. Niet strijdvaardig maar ingetogen. En de opbrengst gaat nog naar kankeronderzoek ook.

Delen