Filezorg

Rien Pijnenburg, hoofd inkoop ziekenhuiszorg bij zorgverzekeraar CZ, stelt terecht dat wachtlijsten creëren een van de weinige middelen is die een zorgverzekeraar kan inzetten om patiëntenstromen te sturen. En het wordt interessant voor zorgverzekeraars om dit te doen nu VWS een steeds grotere druk op hen legt om alleen zorg in te kopen bij ziekenhuizen die deze het best en meest doelmatig leveren.

Ik vind het te kort door de bocht om te stellen dat CZ dit doet over de rug van de patiënt heen, zoals ik in sommige reacties lees. De patiënt is er immers bij gebaat dat hij zo goed mogelijk wordt geholpen. Ook de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) heeft zich al uitgesproken over het feit dat best aan patiënten uit te leggen valt dat het de moeite waard kan zijn verder te moeten reizen voor zorg. Diezelfde NPCF komt nu echter in relatie tot het CZ-plan met een waarschuwing die zich niet laat negeren. Het stelt dat de patiënt niet moet hoeven vertrouwen op de zorgverzekeraar dat hij naar het beste ziekenhuis wordt gestuurd. De patiënt moet zelf ook over deze informatie beschikken, en dat is nu onvoldoende het geval.

Met andere woorden: als CZ dit plan in de praktijk gaat brengen, heeft het wel wat uit te leggen aan zijn verzekerden. Een eenmalige brief aan hen om te melden dat CZ hiermee begint, volstaat dan niet. Niet alleen omdat het dan laat zien zijn verzekerden onvoldoende serieus te nemen, maar ook omdat het dan de bal recht voor het doel van concurrerende zorgverzekeraars legt. Die kunnen scoren met de boodschap: ‘Creëert uw zorgverzekeraar een wachtlijst? Kom dan naar ons, wij helpen u de oplossing te vinden’.

Delen