Financieel dingetje

Bijna zomer! Alweer, zou ik willen zeggen, want de tijd gaat snel. Voor je het weet, zit het studiejaar erop. In het gunstige geval ben je weer een stap dichter in de buurt van je doel gekomen, in een minder gunstig geval loop je enige vertraging op en in het beroerdste geval heb je ontdekt dat het ’m niet wordt met die studie. Dit jaar niet en misschien wel nooit niet. Maar ach, who cares? Voorlopig staat de vakantie voor de deur en daarna volgt nog een heel leven. Tijd genoeg om te switchen of alsnog de turbo aan te zetten.

Niet dat het je gemakkelijk wordt gemaakt trouwens. Je kunt de turbo wel aanzetten en je daarbij volledig op je studie concentreren, maar in financieel opzicht is dat toch wel een dingetje. Tenminste, als je niet bij je ouders wilt wonen en ook zo nu en dan nog wat sociaals (vereniging, jaarclub, vrienden) wilt doen. Een beetje kamer kost je al gauw € 300,- per maand en dan heb je nog niet gegeten en – ook belangrijk – gedronken. Om over het collegegeld (en de rest) nog maar te zwijgen.

In het beroerdste geval heb je ontdekt dat het ‘m niet wordt met die studie

Natuurlijk kun je maximaal lenen en heb je recht op een ov-kaart, maar het loont toch de moeite om je studieschuld niet al te groot te laten worden. Kortom; wie in financieel opzicht geen ultra-draagkrachtige ouders heeft en wél een beetje lekker wil leven, moet eigenlijk een bijbaantje hebben. Geen ramp natuurlijk, maar zo’n baantje kan wel voor vertraging zorgen.

Hoe dan ook; eerst is daar dan toch die zomer. Misschien wil je die wel reizend doorbrengen. Met no-budget wordt het hem niet, maar low-budget kun je nog best een eindje komen. Wat dacht je van het mooie Oost-Europa? Altijd goed om de grenzen te verkennen, nietwaar? En daarna die turbo er maar weer op. Of niet natuurlijk. In alle gevallen: enjoy!

 

 

Delen