Flankerend beleid
Gebeuren er ongelukken als mensen met de indicatie ZZP 4 vanaf 2016 niet meer in aanmerking komen voor een plaats in een zorginstelling? V&VN, de beroepsgroep voor verplegenden en verzorgenden, vreest van wel. Je kunt dat mensen niet aandoen, stelt ze op haar website, en dit plan kan dus niet doorgaan.
Om te kunnen bepalen of V&VN gelijk heeft, moeten we weten wat ZZP 4 inhoudt. Hoeveel mensen weten dat eigenlijk? Voor mensen in de verstandelijk gehandicaptenzorg lees ik (op zozijn.nl): “De cliënten functioneren sociaal zeer beperkt zelfstandig, vanwege een verstandelijke handicap (functiestoornis). Deelname aan het maatschappelijk leven is slechts met begeleiding mogelijk. Een belangrijk doel van de begeleiding is het bieden van een veilige en vertrouwde leef- en werkwoonomgeving.” En bij lichamelijk gehandicapt: “Cliënten zijn ernstig lichamelijk gehandicapt en functioneren sociaal beperkt zelfstandig binnen een afgesproken vaste structuur. De cliënten worden op een eenduidige manier benaderd.”
Iedereen die in staat is tot kritisch lezen en nadenken, zal ook in staat zijn tot het maken van een afweging over hoe realistisch het overheidsstreven tot extramuralisatie van ZZP 4 is. Persoonlijk denk ik dat we er een ander model samenleving voor nodig hebben dan we nu kennen. De kernbegrippen die mij ertoe brengen dit te denken, zijn: ‘zeer beperkt zelfstandig’, ‘slechts met begeleiding’, ‘afgesproken vaste structuur’ en ‘eenduidig’. Ik ben dus vooral benieuwd naar het flankerend beleid dat de overheid gaat ontwikkelen om die extramuralisatie per 1 januari 2016 te faciliteren. Totdat ik de voorstellen daarvoor heb gezien, geef ik V&VN gelijk.
3 reacties
In de huidige situatie binnen de ouderenzorg zien we op Kort Durende Opname of crisisbedden veel kwetsbare ouderen die niet of onvoldoende in beeld zijn en waarvoor geen passend zorgbehandelplan is. Zij gaan na een ziekenhuisopname tijdelijk naar een zorgplek soms ver van huis, overgeleverd aan een zorgteam wat de patient moet leren kennen, een huisarts die de patient ook niet kent en geacht wordt de zorg er even bij te doen. In toenemende mate zie je sneller ontslag uit het ziekenhuis met een te lage ZZP. Waarbij ik mij afvraag of dat komt door onvoldoende deskundigheid bij de transferverpleegkundige of een manier is om de wachtlijst/productieplafond te omzeilen.
Als specialist ouderengeneeskunde zie ik niet voor me hoe deze categorie patienten zich thuis moet handhaven zonder dat zij passende begeleiding in de vorm van gestructureerde ouderenzorg door een nivo 4 of liefst 5 geriatrisch geschoold verpleegkundige die als casemanager functioneert en samen met huisarts garant staat voor een individueel (niet op een ziekte gericht zoals bv bij DM) zorg/behandelplan.
Yvan ingen
18 januari 2013 / 10:44Je kan ook een intelling extramuraliseren zonder bewoners te verplaatsen. De bewoners gaan hun leefruimte huren van de zorgaanbieder of woningbouw verenging en de zorg wordt als “thuiszorg” aangeboden. Op deze manier veranderd er weinig voor de bewoner en wordt de zorg collectief ingekocht. Wat wel veranderd is de geldstroom. De eigen bijdrage AWBZ wordt lager voor de bewoner maar daar tegenover moet de bewoner zijn eigen huur betalen ( vaak met huursubsidie, inkomenafhankelijk ). Groot voordeel is dat de zorg ” te gast ” is bij de bewoner en de zorgaanbieder meer aandacht moet besteden aan die leefomgeving anders is deze onverhuurbaar.
Mary Dekker
18 januari 2013 / 19:16Goed idee Mary. Heb je hier een praktisch voorbeeld van?
Frank van Wijck
19 januari 2013 / 13:47