Focus op de huisarts
Hoe goed doet uw huisarts zijn werk? De kans is groot dat u op deze vraag geen inhoudelijk antwoord kunt geven. Er is veel discussie geweest over de bereikbaarheid van de huisarts en op dit moment gaat het vooral over uitbreiding van diens takenpakket door de substitutie van zorg, maar hoe goed doet hij nu eigenlijk wat hij doet? Houdt hij zijn vakliteratuur bij? Behandelt hij u overeenkomstig de NHG-standaarden, en heeft hij een goed onderbouwd verhaal als hij hiervan afwijkt? Verwijst hij correct door, of te veel of te weinig, en verschilt dit per ziektebeeld?
We weten het niet of nauwelijks, stelt de Stand zorgmarkten 2013 die de Nederlandse Zorgautoriteit afgelopen vrijdag publiceerde, het is niet transparant. En zorgverzekeraars hebben nog weinig geïnvesteerd om die transparantie tot stand te brengen. Het moment is nu aangebroken om hierin verandering te brengen, want in het kader van de substitutie van zorg van tweede naar eerste lijn hebben de huisartsen een maximale groeiruimte van 2,5 procent gekregen. En dat percentage mag zelfs hoger zijn als aantoonbaar via de contractering meer substitutie tot stand komt. Maar zorgverzekeraars moeten dan wel weten dat de kwaliteit van de zorg die ze bij de huisartsen willen inkopen goed genoeg is om die verantwoord bij de tweede lijn te kunnen weghalen.
Toch komt dit substitutiebeleid niet te vroeg, zegt NZa-bestuurder Theo Langejan in het interview dat ik voor Zorgmarkt met hem had over de Stand zorgmarkten 2013. “De nu ingeslagen weg zal een stimulerend effect hebben”, stelt hij. Als het goed is, gaan we dit de komende jaren merken in de contractering in de huisartsenzorg.
16 reacties
Sjesus wat een onverstand. Van welke planeet komt dit wezen? Mag ik, a.u.b. voor mijn patiënten zorgen?
Bart Bruijn
14 oktober 2013 / 09:03Interessant is dat er een groot aantal taken van de tweede lijn naar de huisarts wordt geschoven, en vervolgens van de huisarts naar de POH terwijl nergens is onderbouwd dat dit verantwoord kan. Toch wordt er al heel veel geld in gestopt (veel meer dan de 2,5% groei).
De NZA blijft een club met een onnavolgbare taak en al even onnavolgbaar beleid.
JD Uithof
14 oktober 2013 / 09:10Wat mij opvalt is dat huisartsen vaak direct in de weerstand schieten. Eerst roepen om verplaatsing van zorg naar de eerste lijn en als dat gebeurt dan mogen er geen eisen gesteld worden? Vind dat geen professionele houding. Zorg gewoon dat je het goed organiseert en probeer de beleidsmakers, verzekeraars etc een stap voor te blijven in plaats van te roepen dat de rest er geen verstand van heeft.
Marcel Pater
14 oktober 2013 / 09:30Dan moet je toch even wakker worden… al jaren bekend: versterking eerste lijn heeft positieve effect op de kosten en de gezondheid van de burgers. Afgelopen 10 jaar literatuur hierover vergeten te lezen?
Wat deed VWS hiermee? Wat deed de NZa hiermee?
G K Mitrasing
14 oktober 2013 / 09:49@Bart: Natuurlijk mag jij voor je patiënten zorgen. Maar is het vreemd dat patiënten en zorgverzekeraars willen weten met welke kwaliteit je dat doet?
@ JD Uithof: Taakverschuiving is niet de taak van de NZa. Ze monitort slechts.
@Glenn: Dat van de kosten is bekend. Huisartsenzorg is nu eenmaal goedkoper dan ziekenhuiszorg. Maar daarover gaat het nu niet. Het gaat om de kwaliteit die de individuele huisarts levert, als basis voor benchmark en zorginkoop.
Frank van Wijck
14 oktober 2013 / 10:04Daar gaat een zorgverzekeraar niet over maar zijn patiënten…..
Enige waar de NZa naar kunnen kijken zijn geldstroom verplaatsingen.. Van kwaliteit heeft de NZa ook geen enkel verstand want ze hebben geen verstand van huisartsenzorg.
G K Mitrasing
14 oktober 2013 / 13:10@Glenn: De zorgverzekeraar gaat namens zijn verzekerden over die kwaliteit want hij wil voor zijn verzekerden op basis van kwaliteit inkopen. De NZa hoeft geen verstand te hebben van die kwaliteit, of van huisartsenzorg. Ze hoeft slechts te constateren of een markt wel of niet functioneert. Zolang de kwaliteit niet inzichtelijk is, kan die markt niet naar behoren functioneren.
Frank van Wijck
14 oktober 2013 / 13:22er is geen markt…. maar hou vol dit te blijven beweren..
G K Mitrasing
14 oktober 2013 / 13:26Budgetbestuurde marktbewerking…
G K Mitrasing
14 oktober 2013 / 13:27Correctie: kwaliteits- en kostengestuurde marktwerking zul je bedoelen.
Frank van Wijck
14 oktober 2013 / 13:30http://www.oecd-ilibrary.org/sites/health_glance-2011-en/03/04/g3-04-01.html?itemId=/content/chapter/health_glance-2011-23-en
Het gaat om geld. De OESO zegt het nog maar eens duidelijk.
De NZa gaat over geld.
En niets anders.
Via geld denkt de NZa de zorg te kunnen beïnvloeden. Zo bemoeid de NZa zich wel degelijk met de Taakherschikking en Taakverschuiving. FvW slaat de plank weer eens mis.
Economisch denken ten top. Voor geld doen mensen toch alles? Wat voor de NZa medewerkers zelf geldt geldt ook voor andere mensen? En mensen handelen rationeel. Dat is het economische model van de NZa. En alle beleidsregels en richtlijnen van de NZa volgen dat stramien.
Zorg volgt het Geld in de ogen van juristen als Theo Langejan. Kwaliteit van de zorg is bekend. Maak daar geen misverstand over. Data van Vektis, Verzekeraars zelf, VWS, Nivel e.a. bevatten alle gegevens uit de ziekenfondstijd tot nu.
Transparantie in de zorg wordt door NZa, VWS en ZN/ZN-leden misbruikt om geld te kunnen schuiven.
Interviews met Theo Langejan laten zien dat hij zich daarvan zeer goed bewust is. Afbouw van honorarium op naam voor huisartsen moet de concurrentie tussen de huisartsen versterken. Specialisatie van huisartsen moet de concurrentie versterken. Patiënten moet wat te kiezen hebben en degene die voor de patiënt kiest is de verzekeraar. Cynisme ken geen plafond.
Theo Langejan heeft in een interview verklaard dat hij van zijn professor moest beloven nimmer voor de Overheid te zullen gaan werken; Theo Langejan stond op negatief. Door te beloven dat hij dat inderdaad niet zou doen is Theo Langejan geslaagd.
In datzelfde interview gaf Theo Langejan toe deze belofte te hebben geschonden; een werkweek van 36 uur, om 16.30 de deur achter je dicht trekken; dat kan nog bij de Overheid.
De NZa gaat volgens Theo Langejan zelf wel degelijk over het geld. FvW slaat weer eens de plank volledig mis. De aanwijzigingen van de Minister daaromtrent volgen elkaar steeds sneller op. De NZa moet toezien dat het budget niet wordt overschreden. De aanwijzigingen, akkoorden en convenanten ziet de NZa dan ook als maximum budgetten met maximum percentages en maximum tarieven; dat moet voor minder kunnen.
Dogma van de marktwerking en concurrentie, gereguleerd en al, blijft Theo Langejan aanhangen. Hij zit er maximaal 4 jaar. Is te overzien. Wie dan leeft, die dan budgetteert.
Maar om de kwaliteit van de zorg maalt Theo Langejan en zijn 500 mede juristen en economen niet. Kernprobleem in de NL zorg is het disfunctioneren van de ziekenhuizen. De OESO, WHO, VWS, Nivel, Orde e.a. weten daar alles van. Kosten van opgenomen patiënten zijn in NL even hoog als in de USA. 60.000 euro per patiënt. 40% van de bedden staan leeg. Operatie kamers worden voor 25% van de capaciteit gebruikt. Oorzaken zijn bekend. Oplossing ook. Maar daar moet je echte heelmeester voor zijn. Zachte heelmeester maken stinkende wonden. En de wonden die VWS, NZa, ACM, ZN, ZN-leden maken gaan meer en meer stinken.
550 miljoen voor acquisitie? 25 miljard voor inkoop gebouwen ziekenhuizen? 10% van de overleden patiënten in NL Ziekenhuizen overlijden door de geleverde zorg! 10% Hoeveel lijden blijvende schade?
En overgaan op honorering op uitkomsten zal niet helpen. Alles is bekend en daarbij de trics en trucs om de uitkomsten statistisch te bewerken ook. Overigens is honorering op uitkomsten nagenoeg onmogelijk. Vraag het Piet Stam van SiRM. Die leeft ervan.
Doorlooptijd van NZa voorzitters is 4 jaar en dat is te merken: wie dan leeft, die dan budgetteert.
En de waan van de dag volgt de windvaan.
Op het Ministerie en bij de ZBO’s werken geen medici of paramedici meer. Alleen nog juristen, economen en econometristen. Die laten zich adviseren door lieden die allen gemeen hebben de Heilige Graal te bezitten.
Dat gaat niet werken en blijkt ook niet te werken. Het enige wapen dat werkt is het MBI.
Dreiging met een MBI is een misdaad tegen de menselijkheid. 10% van de in NL Ziekenhuizen overleden patiënten weten er alles van, maar kunnen hun zaak in de Rechtszaal niet hard maken. Zeggen de juristen van NZa, VWS, ZN, ZN-leden.
Dus de zachte heelmeesters blijven doorgaan met puistjes uitknijpen.
anh jansen
14 oktober 2013 / 13:39Op sociale media een hele discussie over de zielige verzekeraars en de neutrale NZa.
Marcel Canoy @marcelcanoy 1u
er wordt zoveel onzin over zorgverzekeraars geroepen dat neutrale partijen als ikzelf en NZa het vanzelf voor ze gaan opnemen, qua balans.
Sociale media aan werk. Hoofdeconoom van Ecorys vindt de NZa neutraal. En hijzelf is het vanzelfsprekend ook.
Tja. Subjectief en objectief. Is een individuele mens neutraal? Is een mens neutraal? Kan een individu van zichzelf zeggen dat hij neutraal is?
Als beleidsmakers, adviseurs en beslissers dit van zichzelf zeggen is er wat mis in dit land.
De in het systeemmodel ingebouwde prikkel voor de verzekeraars werkt wel, dankzij een van de weeffouten in het systeemmodel: verzekeraars mogen in overleg met VWS het totale budget ramen en het verschil tussen de raming en de uiteindelijk gerealiseerde schadelast mogen zij houden.
Wat gaan die verzekeraars dus doen tijdens de onderhandelingen met VWS? En daarna in de contractering? En waarom tekenen zij dan toch nog akkoorden op hoofdlijnen en zijn ze blij als de NZa vervolgens de tarieven drastisch verlaagd en het heel goed vindt dat zij er zelf nog eens een klap op geven?
Wat zeggen OESO en WHO over verzekeraars? Overbodig! In 2003 onderzocht en nogmaals in 2010. En daar kwam geen D Stapel of Bax aan te pas; uitslag van de onderzoekingen was voor de OESO zelf een teleurstelling: kapitalisme en marktwerking is brood en water van de OESO. En dan moeten adviseren aan landen om een NHS of Scandinavisch model te moeten invoeren als zij moeten kiezen voor een robuust, toekomstbestendig en solidair en rechtvaardig zorgstelsel is teken van neutraliteit.
Daar kan M Canoy nog een puntje aan zuigen. Maar ja, hij is neutraal.
En FvW……. Die moet maar met Rik van der Meer gaan pompen: met Neen-Knikkers is nog nooit olie gewonnen immers zegt RvdM in zijn webcast op farmaactueel.
Enig verschil is wel dat FvW met zijn Ja-Knikken geld blijft verdienen en Rik van der Meer droog komt te staan en zichzelf de put in pompt.
Marktwerking op zijn Nederlands: Achmea toont zijn tarieven in het openbaar en na 1 tot 3 weken volgen alle anderen. Rara wat zouden die tarieven dan zijn? Lager of hoger? Achmea heeft 35% marktaandeel. Als het om kwaliteit gaat zijn de anderen duurder tot veel duurder. Als het om geld gaat zijn de anderen goedkoper tot veel goedkoper. Wat de verzekeraars doen is verboden: signaleren van concurrentie gevoelige materialen via de media en het internet. Gaan de zachte heelmeesters hier wat aan doen?
Neen, want het gaat om het Geld! De 2.5 % is max groei. Ex poste is afgeschaft, dus de verzekeraars gaan drukken, met medewerking van de NZa. En dan werkt het systeemmodel Zorgstelsel 2006 volgens de Minister en de NZa.
En zo niet, dan volgt de ingreep van de Minister middels het MBI: het MacroBeheersingsInstrument. Het ultieme wapen voor de budgettering; een generieke korting voor iedereen!
Wat voor prikkel is dat voor de kwantiteit en kwaliteit? Doe je je werk fantastisch, ook volgens de indicatoren, doe je je opperste best, ook volgens de uitkomsten, en dan wordt je achteraf gekort wegens overschrijden van een totaalbudget!
Volgende plank voor FvW graag. En de gezamenlijke economen mogen meeslaan.
anh jansen
14 oktober 2013 / 14:08Hoe goed doet uw huisarts zijn werk?…Er is veel discussie geweest over de bereikbaarheid van de huisarts en op dit moment gaat het vooral over uitbreiding van diens takenpakket door de substitutie van zorg, maar hoe goed doet hij nu eigenlijk wat hij doet? Houdt hij zijn vakliteratuur bij? Behandelt hij u overeenkomstig de NHG-standaarden, en heeft hij een goed onderbouwd verhaal als hij hiervan afwijkt? Verwijst hij correct door, of te veel of te weinig, en verschilt dit per ziektebeeld?
Fijn dat wij het hier kunnen hebben over de inhoud.
Wat betreft de bereikbaarheid: inmiddels is het duidelijk dat de IGZ ons het braafste jongetje van de klas vindt.
( Het feit dat 99% van de telefoontjes op onze spoedlijn het een herhaalrecept betreft voor chronische medicatie moeten we hier maar verder niet benoemen) .
Hoe transparant wil je het hebben?
Over de substitutie van zorg: jammer dat er in dit artikel niet wordt ingegaan op de ketenzorgcontracten tussen huisarts en zorgverzekeraar.
Hierin zijn buitengewoon concrete eindpunten opgenomen ( percentage diabeten met een LDL- cholesterol boven de….percentage patiënten ( diabetes, COPD) dat een stoppen met roken advies heeft gekregen….daling van de HbAc van de ketenzorg- diabeten…en ga maar door) .
Hoe transparant wil je het hebben?
Vakliteratuur: elke huisarts moet 40 nascholingsuren per jaar maken ( niet zelden tot ergernis van hun patiënten) . Anders gewoon geen herregistratie meer. Punt.
Hoe transparant wil je het hebben?
NHG standaarden: hier kom ik met het door velen verfoeide “black box” verhaal: regelmatig zijn er wijkgerichte nascholingen. Huisartsen en apothekers.Er wordt dan gericht gekeken naar o.a. prescriptiecijfers per praktijk. Er wordt dan ook gediscussieerd waarom jouw praktijk afwijkt van de norm. Waarom schrijf jij zoveel statines voor? En waarom dan specifiek statine A, terwijl de NHG standaard statine B voorschrijft?
Niet volledig transparant misschien, maar het gebeurt wel degelijk.
Het doorverwijzen ten slotte: uiteraard zijn de NHG standaarden ook hier leidend. Voor een groot aantal ziektebeelden zijn duidelijk omschreven wanneer door te verwijzen.
Verzekeraars hebben 110% inzicht in deze cijfers.
Hoe transparant wil je het hebben?
( Oh ja, artsenauto, is het censureren van mijn bijdragen nu gestopt? Ik vind dat namelijk niet zo transparant) .
E.Kriek
14 oktober 2013 / 19:51Voor een groot aantal ziektebeelden IS duidelijk omschreven wanneer door te verwijzen natuurlijk.
Misschien dat artsenauto screent op taalfouten…….
E.Kriek
14 oktober 2013 / 19:58Waarom moet daar verandering in komen Frank? Zijn huisartsen niet transparant genoeg? Vind je dat? Het is eerder andersom: ik lever per jaar duizenden getallen, data over mijn patiënten aan bij mijn zorggroep die vervolgens verstuurd worden naar de zorgverzekeraar. Wat er met die getallen gebeurt, is mij volkomen onduidelijk, non-transparant…. Wat wel duidelijk is, is dat het allemaal veel geld kost!
Als huisarts heb ik mijn ‘rijbewijs’ voor mijn vak behaald en school ik verplicht 40uur per jaar na. Ik werk volgens erkende (NHG)-richtlijnen en wanneer ik er vanaf wijk, denk ik daar een goede reden voor te hebben. Laten we eens ophouden met te proberen schijnzekerheid, -veiligheid te creëren om die vervolgens ’transparantie’ te noemen.
Transparantie is m.i. een kreet uit managershoek, ver weg van mijn dagelijkse spreekkamer, ver weg van het vertrouwen dat ik dagelijks krijg van mijn patiënten en hen ook probeer terug te geven. Vertrouwen kost geen geld, transparantie daarentegen wel (bakken met geld)! Het zou fijn zijn als werkers in de gezondheidszorg wat meer van dat niks-kostende vertrouwen kregen van overheid, zorgverzekeraars en overkoepelende organisaties. Vertrouwen in ons ‘rijbewijs’ dat we ooit na geleverde inspanning (lees: langdurige opleiding) hebben behaald. Wat minder transparantie graag daarvoor terug wat mij betreft!
Jurriën Wind
15 oktober 2013 / 00:14( Offtopic: de door mij geconstateerde “censuur” van artsenauto bleek achteraf een van mijn vele waanideeën geweest te zijn! Spamboxfoutje, bedankt. Men heeft al mijn bijdragen alsnog geplaatst, inclusief die bijdragen die gekleurd waren door mijn waanideeën . Ik hoop dat u ze mij vergeeft) .
Ontopic: de NZa mag gerust een dagje komen meelopen!
Ik lees overigens in het rapport:
“In de mondzorg en huisartsenzorg is
nauwelijks inzicht in kwaliteitsverschillen. ”
Dat is, wat betreft huisartsen, een groot compliment.
Blijkbaar werken wij zo transparant dat we onzichtbaar zijn.
Al erg lang voor de roep om transparantie hebben wij als beroepsgroep ZELF gezegd dat het geen verschil voor een patiënt moet maken of hij/zij in Groningen of in Zuid- Limburg behandeld wordt.
Maar ja, artsen onderling hè?
Black box.
Verdacht.
E.Kriek
15 oktober 2013 / 18:22