Frisse duik

Daar zat ik dan, in de amfibiebus die vanaf een talud de Rotterdamse Maas indook om de stad eens van een andere kant te verkennen, met pakweg vijftig ouderen. Merendeels vrouwen die hun man hebben overleefd, die nog zelfstandig wonen en gezond genoeg zijn om zonder professionele begeleiding leuke uitstapjes te kunnen maken. Ze genóten. En het was een sentimental journey voor ze, want wat was hun Rotterdam veranderd na al die jaren.

De partij die dit mogelijk maakt, heet Argos Zorggroep. Die bedacht ruim vijf jaar geleden het concept ErOpUit. Niet alleen om zelfstandig wonende ouderen een middagje door de Rotterdamse wateren te varen, maar ook om hen een middagje te laten winkelen, naar het theater te laten gaan of het schilderachtige Veere te bezoeken. Ze hoeven nog niet eens lid te zijn van de thuiszorgorganisatie. Ze betalen € 19,50 per jaar om viermaal per jaar via de ErOpUit krant of de speciale website op de hoogte te worden gehouden van alle tripjes. Wie op tijd intekent, is verzekerd van een plaatsje. En die leert zo meteen Argos kennen, en weet er dus ook de weg naar te vinden als op een gegeven moment wél thuiszorg of -hulp nodig wordt. “Mijn zus in Roosendaal schreef me dat ze daar niet zulke leuke dingen hebben”, zei een van de deelneemsters in de amfibiebus. Maar daarin komt verandering als het aan Argos ligt, want dat is de mogelijkheden voor landelijke opschaling aan het onderzoeken.

Deze mensen blijven actief deelnemen aan het sociale leven, wat hun kans om langer gezond en fit te blijven ten goede komt. Staatssecretaris Martin van Rijn zal het met interesse volgen. “Wij willen ook liever thuis blijven wonen hoor”, zei een van de vrouwen tegen me, “Zeg dat maar tegen de staatssecretaris.”

Delen