Frons

Als dertiger iemand uit je vriendengroepje een Botoxbehandeling cadeau doen. Het is al lang niet meer ongewoon. Paul onderging op zijn 28ste zijn eerste behandeling. En nu is dus, op zijn dertigste verjaardag, zijn vriend Gigi aan de beurt. “Nee ik vind het niet spannend. Ik heb er juist zin in.”

De boodschap van cosmetisch arts Tom Decates dat er niets mis is met kleine aanpassingen aan het uiterlijk, heeft twee kanten. Hij doet wetenschappelijk onderzoek naar de complicaties van fillers, en lost in het Erasmus MC jaarlijks 163 complicaties van zulke behandelingen op. Maar hij laat op zijn website ook weten jaarlijks 1.545 Botoxbehandelingen en 713 behandelingen met fillers te doen.

‘Is een vakgenoot de aangewezen persoon om te waarschuwen voor collega’s?’

Een interessante dubbelrol. Zijn wetenschappelijk werk kan helpen de kwaliteit van het werk naar een hoger plan te tillen. Gelet op de grote behoefte aan deze behandelingen kan dat zeker van waarde zijn. Maar is hij daarmee ook de juiste persoon om te waarschuwen dat tussen het groeiend aantal klinieken “een hoop boeven” zit? Met andere woorden: is een vakgenoot de aangewezen persoon om te waarschuwen voor collega’s?

Het is de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie die zich hard hoort te maken voor de kwaliteit van het aanbod in deze markt. Het feit dat het laatste nieuwsbericht op de site van deze vereniging uit 2020 stamt, wil nog niet zeggen dat ze die rol niet pakt. Maar het toont wel dat ze er niet erg actief mee naar buiten treedt. Dat doet toch de wenkbrauwen een beetje fronsen, bij wie daar nog toe in staat is.

Delen