Fundamenteel anders

In mijn dagelijkse werk merk ik nog weinig van het ‘ontregelen’ van de zorg. Na een ‘upgrade’ van het EPD is mijn administratielast als anesthesioloog verdrievoudigd. De regeldruk is wellicht licht afgenomen, maar heeft niet voor een ommekeer gezorgd op de werkvloer. 

Oren Harari, professor bedrijfskunde en bestseller-auteur, zei ooit: “De ontwikkeling van de gloeilamp kwam niet door het continu verbeteren van de kaars.” De zorg ontregelen we dan ook niet alleen met het schrappen van regels. We moeten het fundamenteel anders doen. De datahonger in de zorg zal eerder toe- dan afnemen. Het is onbegrijpelijk dat er niet meer technologische oplossingen ingezet worden: intelligente spraakherkenning die wat gezegd wordt, invoert in het EPD tijdens de visite, sensoren die de vitale parameters van een patiënt doorsturen naar het EPD, enz. Zorg dat de informatie gestructureerd in het systeem komt, zodat data-extractie door intelligente software mogelijk wordt. 

Waarom sta ik in een operatieprogramma, waar altijd tijdsdruk op staat, telkens weer de anesthesiemiddelen zelf uit de ampullen te trekken en te voorzien van een etiket, terwijl een robot dit beter en sneller kan? In die tijd had ik beter de patiënt, die nerveus is voor de operatie, meer begeleiding kunnen geven.

‘De datahonger in de zorg zal eerder toe- dan afnemen’

We kunnen meer technologische oplossingen gebruiken zodat zorgverleners zich beter kunnen concentreren op de menselijke kant van de zorg.

In veel sectoren is er angst dat technologie werkloosheid veroorzaakt. Maar in de zorg zouden we als zorgprofessionals dan eindelijk met onze handen aan het bed kunnen staan, in plaats van op een toetsenbord. Om een echte ommekeer op de werkvloer te bewerkstelligen, is een forse versnelling van technologische ondersteuning nodig. VvAA blijft zich sterk maken voor meer tijd voor de zaken die er werkelijk toe doen. Met de thema’s Zin in Zorg en (Ont)Regel de Zorg blijven we bijdragen aan behoud van werkplezier en bevlogenheid in de zorg. 

Delen