Gebrek

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

De reactie die je wist dat ging komen: ‘Tsja, als je marktwerking in de zorg voorstaat dan kun je dit verwachten…’ We lezen dit op de site van Het Financieele Dagblad in een van de reacties op het bericht dat zorginstellingen verpleegkundigen lokken met hoge salarissen, bonussen en huisvesting. Maar helaas, het probleem is van alle tijden en het beperkt zich niet tot verpleegkundigen.

Iedereen die al langer in een ziekenhuis werkt, kan verhalen vertellen over de gevolgen van tekorten aan operatieassistenten. Ziekenhuizen die operatieassistenten bij elkaar wegkapen met de belofte van hogere salarissen, startersbonussen en ga zo maar door. Het was een van de eerste problemen waarover ik als journalist mocht schrijven toen ik in 1988 de medische wereld betrad. Hans Hoogervorst, de architect van het huidige zorgstelsel, was toen nog beleidsmedewerker Financiën bij de Kamerfractie van de VVD en schreef speeches voor Frits Bolkestein. Niks marktwerking, de zorg was nog volledig Moskou aan zee, zoals Pieter Vierhout van de toenmalige Orde van Medisch Specialisten het ooit noemde.

Hiermee wil ik niets afdoen aan het belang van de waarschuwing van Ab Klink (VGZ) en Sonja Kersten (V&VN) gisteren in het FD. Het huidige tekort aan verpleegkundigen is een pijnlijke realiteit die om actie vraagt. Klink zegt terecht dat extra geld beschikbaar stellen alleen maar leidt tot sectoren tegen elkaar uitspelen. De echte oplossing is inderdaad, zoals hij stelt, het zorgaanbod zo inrichten dat de verpleegkundigen vanzelf de zorg gaan volgen, om de simpele reden dat daar het werk te vinden is. Substitutie van zorg leidt vanzelf tot substitutie van personeel. Maar over die substitutie van zorg hebben we het natuurlijk al langer dan vandaag en dat blijkt weerbarstige materie. Verwacht dus geen snelle oplossingen.

4 Reacties Reageer zelf

 1. Jan Alberts
  Geplaatst op 13 juli 2017 om 09:32 | Permalink

  Er is gewoon krapte op de arbeidsmarkt, dat los je toch niet op met substitutie aangezien het werk wel ‘gedaan moet worden’.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 13 juli 2017 om 09:42 | Permalink

  Je lost het alleen op met substitutie als die échte substitutie biedt. Met andere woorden: als de aanbieder die aanbod kwijtraakt dit uit omzetoverwegingen niet weer aanvult met nieuw aanbod. Praktisch gesteld: substitutie van zorg van ziekenhuizen naar de eerste lijn mag niet tot gevolg hebben dat de ziekenhuizen nieuw aanbod ontwikkelen. Gebeurt dit wel, dan wordt zorg dubbel geleverd en is dus ook meer personeel nodig dan strikt genomen nodig zou zijn om alle zorg te bieden die geboden moet worden.

 3. Jan Alberts
  Geplaatst op 13 juli 2017 om 12:26 | Permalink

  Dat mag zo zijn, maar daar los je het personeelstekort toch niet mee op.

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 13 juli 2017 om 12:32 | Permalink

  Nu wordt zorg vaak op meer plaatsen geboden dan nodig is. Als je dat probleem oplost, heb je ook minder personeel nodig.