Gedoe

Net als het gaan wonen in een ander huis, geeft ook het ‘verkassen’ van bank het nodige gedoe. Als u alleen een betaal- en spaarrekening heeft, dan is het wisselen van bank qua gedoe nog wel te overzien. Er is zelfs een dienstverlening van de banken in Nederland die dat makkelijk maakt: de overstapservice. Daarmee worden betalingen dertien maanden lang doorgeleid naar uw nieuwe bankrekening. Maar u zult uw nieuwe bankrekeningnummer nog wel zelf moeten doorgeven aan alle partijen waar u geldverkeer mee hebt. Loop dus uw rekeningafschriften van het laatste jaar door en verander uw nummer bij al die partijen. 

Maar wat als u een beleggingsportefeuille heeft en u wilt of moet overstappen naar een andere partij? Bijvoorbeeld omdat die lagere provisies berekent of omdat uw bank/broker stopt met een dienst waarvan u gebruik wilt blijven maken. Dat laatste speelde onlangs bij het – met een redelijke aanzegperiode – stopzetten van effectenkrediet door Rabobank. Overdragen van een beleggingsportefeuille geeft doorgaans het nodige gedoe.

‘Geen overstapservice voor beleggingsportefeuilles’

Niet alle beleggingen kunnen namelijk worden overgedragen aan een andere bank of broker. Dan moet u zo’n belegging bij de oude partij verkopen en een vervangende belegging kopen bij de nieuwe partij. Soms kunnen beleggingen wel worden overgedragen, maar zijn de kosten daarvoor zo hoog, dat het alsnog beter is die belegging gelijktijdig te verkopen en te kopen. Gelijktijdig omdat er anders ongewenst koersrisico ontstaat met een kansverdeling zoals rood of zwart in het casino. 

Er is nog een aandachtspunt bij zo’n overstap en dat is de renseignering aan de Nederlandse fiscus. Als u bij een oer-Hollandse partij zit, worden de gegevens voor uw belastingaangifte automatisch doorgegeven. Die handigheid raakt u kwijt als uw nieuwe bank of broker een buitenlandse partij is. Zo’n cross-border-overstap levert u jaarlijks nóg wat meer gedoe op. 

Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.

Delen