Geen gaatjes

Wil ik mijn mondhygiëniste gaatjes in mijn gebit laten vullen? Nee, vooralsnog niet. Ik snap wel dat de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten deze taakverbreding toejuicht, maar als patiënt zit ik er niet op te wachten.

Mijn mondhygiëniste heeft al jaren een goede klant aan me. Ik bezoek haar twee keer per jaar, om mijn tandsteen te laten verwijderen. Een waardevolle handeling, omdat die voorkomt dat schade ontstaat aan mijn tanden en tandvlees. Maar wel een preventieve handeling. Voor behandeling – gaatjes, een tand- of wortelontsteking en als ik ouder word of een ongeval krijg wellicht een kroon of een brug – ga ik naar mijn tandarts. Die is opgeleid om deze behandelingen te doen en geniet daarom mijn vertrouwen hiervoor.

Hiermee wil ik geenszins zeggen dat de mondhygiëniste het niet zou kunnen, gaatjes vullen. Maar ik associeer haar er niet mee. Net zomin als dat ik van mijn apotheker verwacht dat die zegt: “Ik zie dat u geneesmiddelen komt halen in verband met een ontsteking. Neem maar even plaats op de onderzoekstafel, dan zal ik eens kijken.”

De mondhygiënisten slaan mijns inziens een stap over. Ze moeten eerst eens aan het brede publiek uitleggen wat voor mij als patiënt de meerwaarde is van de taakuitbreiding die zij zo wenselijk vinden. Tot die tijd blijft mijn vertrouwen in de tandarts prevaleren.

Delen