Geitenpaadje
De zorgparagraaf van het coalitieakkoord is duidelijk: de vier partijen willen prioriteit geven aan het aanpakken van de personeelskrapte in de zorg. Voor de invulling hiervan zijn ze echter tot nu toe niet verder gekomen dan de zin ‘Gestimuleerd wordt dat personeel in loondienst eerste keuze krijgt bij roosterindeling’.
Dit zou vergaande consequenties kunnen hebben voor de zorg
Ondertussen heeft de overheid plannen ontwikkeld om schijnzelfstandigheid in de zorg tegen te gaan. De Belastingdienst gaat per 1 januari 2025 hierop controleren. Dit zou vergaande consequenties kunnen hebben voor de zorg. Want het is vrij naïef om te denken dat iedereen die nu als zzp’er in de zorg werkt direct bereid is om in loondienst te treden als dat zzp-schap moeilijk wordt gemaakt.
De vrees dat in ieder geval een deel van deze mensen dan uitwijkt naar een andere sector is niet denkbeeldig. En dat zou – gelet op de personeelskrapte waarmee de zorg nu al te kampen heeft – pas echt een probleem zijn.
Dus wat doen de zes grootste brancheorganisaties in de zorg? Die bedenken een geitenpaadje om zoveel mogelijk zzp’ers voor de zorg te behouden. Dat het Fiscaal Kompas ZZP Zorg dat de zes hebben opgesteld 91 pagina’s telt, maakt duidelijk dat er wel wat werk verzet moet worden om dit mogelijk te maken. Zorgaanbieders zullen dit niet zozeer willen doen omdat ze per se zo blij zijn met die zzp’ers. Ze willen erger voorkomen. En daar moet je wat voor over hebben.
1 reactie
lees een “like”van mij op deze plek, bij gebrek aan betere mogelijkheden om die te plaatsen.
En dat geitenpaadje bestond er al: de ZZP’rs waarop we nu doelen zagen al af van verder dienstverband. In tegenstelling van wat sommigen lijken te denken of zelfs de ZZP’rs aan te willen wrijven had dat niets met geld te maken maar alles met ondervonden belasting en regelmogelijkheden. Je zou ze juist bij hun vertrek een preventiebonus moeten gunnen! #Karasek #burn-out
Konden onze mantelzorgers ook maar ZZP worden.
Pieter Wijnheijmer
7 augustus 2024 / 20:24