Geitenpaadje
Twitter was zuur de afgelopen dagen, na het bekend worden van het advies van de Gezondheidsraad om mensen van onder de zestig niet meer te vaccineren met het vaccin van AstraZeneca. Niet alleen het publiek toonde zich hier verbolgen over, maar ook medische experts en de Trombosestichting reageerden buitengewoon kritisch op het advies.
Aan de ene kant zien we nu zestigminners die zeggen ‘Geef het mij maar’ en aan de andere kant zestigplussers die de prikafspraak bij de huisarts afzeggen omdat ze vaccinatie met het AstraZeneca vaccin niet meer aandurven. Dit komt het vertrouwen in de vaccinatiestrategie als geheel bepaald niet ten goede.
‘Is er nog wel een route om binnen afzienbare tijd uit de Coronacrisis te komen?’
Ondertussen zorgt ook de berichtgeving over het mogelijk afschaffen van de avondklok en openen van de winkels en terrassen per 21 april voor veel onduidelijkheid. Net als de daaropvolgende bekendmaking dat dit er per 21 april niet in zit, maar op 28 april ‘mogelijk’ wel. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen liet vorige week donderdag al weten dat deze voorgenomen maatregel op veel onbegrip stuitte bij ziekenhuizen en ziekenhuispersoneel. Een dag later onderstreepte een nieuwsbericht in Skipr hoe begrijpelijk deze reactie is. Nog maar 8 procent van de ziekenhuizen is nog in staat alle planbare zorg te leveren en één op de vijf kan zelfs helemaal geen planbare zorg meer bieden. Verdere afschaling van reguliere zorg ligt op de loer nu het Landelijk Netwerk Acute Zorg adviseert de IC-capaciteit verder op te schalen.
Anderhalve week geleden volgde iedereen de discussie over de vraag of Mark Rutte nog een geitenpaadje had om verder te kunnen als onze minister-president. De vraag of we als samenleving nog een geitenpaadje hebben om binnen afzienbare tijd uit de coronacrisis te komen is tóch iets belangrijker.
2 reacties
We moeten eens ophouden Rutte te zien als blijvend MP. Er zijn intelligentere politici bij andere partijen die de samenleving wél uit deze crisis gaan loodsen en die niét verslaafd zijn aan het pluche.
Diederik Sakkers
12 april 2021 / 13:33Het gaat mij niet om Mark Rutte, of om welke andere politicus dan ook. Het gaat mij om een weg uit deze crisis. Iedere politicus heeft daarbij te maken met partijen met tegenstrijdige meningen en/of belangen. De virologen zeggen bijvoorbeeld dat versoepelingen nu niet aan de orde kunnen zijn. De burgemeesters van de grote steden zeggen dat versoepelingen juist nodig zijn. Dit wordt allemaal via de pers gecommuniceerd (iets wat geen enkele politicus kan tegenhouden in een – gelukkig – democratisch land) en tast het beleid en de maatschappelijke acceptatie aan.
Frank van Wijck
12 april 2021 / 15:02