Geld moet rollen

Er zijn, zelfs tegenwoordig nog, aanbieders van beleggingsproducten die het gezegde ‘geld moet rollen’ een bijzondere uitleg geven. Ze tillen de spreekwoordelijke flipperkast, doorgaans met diverse toeters en bellen als rookgordijn, zo op dat uw geld vooral naar hun eigen kassa rolt.

Maar mag dat dan allemaal zomaar? Omdat u bij het kruisje tekent voor de voorwaarden en tarieven is die handelwijze in beginsel legaal, hoewel het verre van chic is en niet meer in de tijdgeest past. Bijkomend nadeel van producten die verkrijgbaar zijn vanaf € 100.000,- is dat daarvoor geen wettelijke bescherming door AFM-toezicht bestaat. De verplichte waarschuwing (‘Let op! U belegt buiten AFM-toezicht’) vraagt erom dat u extra op uw qui-vive bent.

Als ik het zou moeten samenvatten, dan zie ik drie zaken die heel belangrijk zijn voor de ontwikkeling van uw belegde of gespaarde vermogen. Ten eerste is daar de factor tijd: hoe jonger u met beleggen of sparen begint en hoe langer u het volhoudt, des te meer gelegenheid uw geld heeft om te groeien én om tussentijdse schommelingen te overwinnen.

Legaal, maar verre van chic

Ten tweede is het erg bepalend waarín u al die tijd belegt of spaart: over een periode van dertig jaar was het doorgaans zo dat spaargeld het minste opleverde, belandden obligaties in de middenmoot en leverden goed gespreide aandelenbeleggingen de hoogste eindwaarde op. Dat moet dan qua risico wel bij uw persoonlijkheid en persoonlijke omstandigheden passen.

Als derde punt zijn er de beleggingskosten. Bij een belegging van € 100.000,- die in dertig jaar tijd naar € 400.000,- zou kunnen uitgroeien, betekent 1 procent meer jaarlijkse beleggingskosten dat de eindwaarde € 100.000,- lager uitkomt. Het loont dus zeer de moeite om de kostenparagraaf met bijzondere aandacht te bestuderen. Want die extra ton kan met het oog op een plezierige toekomstige oude dag of als startkapitaal voor uw (klein)kinderen toch maar beter uw kant oprollen.

Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.

Delen